Vláda chce, aby zdravotní pojišťovny snížily náklady o desetinu

10. 3. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda chce tlačit na zdravotní pojišťovny, aby snížily provozní a personální náklady o desetinu, podobně jako státní správa, řekl premiér Petr Nečas (ODS). Příslušný materiál by měl kabinet projednat příští týden, už dnes ministři schválili pojistné plány zdravotních pojišťoven na letošní rok.


Podle Nečase z plánů vyplývá, že systém bude na konci roku ve schodku asi 4,7 miliardy korun. Zdravotní pojišťovny jej podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka pokryjí z rezerv, péče bude zajištěna.

Plány pojišťoven budou ještě předloženy ke schválení Poslanecké sněmovně, upozornil předseda vlády. Výdaje jsou v nich vyčísleny na 224,5 miliardy, příjmy na necelých 220 miliard. Vzniklé saldo podle předsedy vlády jen zdůrazňuje nutnost reformy zdravotnictví.

Nečas uvedl, že vláda zřejmě doporučí zástupcům státu ve správních a dozorčích radách pojišťoven, aby začali snížení nákladů pojišťoven o desetinu prosazovat. O konkrétní podobě kroku chce vláda diskutovat příští týden, doplnil její předseda.

„Zdravotně pojistné plány jsou jedním z nástrojů, jak stát kontroluje zdravotní pojišťovny a jak je může kontrolovat,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Vláda podle něj systém, ve kterém narůstal deficit, už převzala z minulosti.

V roce 2009 oproti roku 2008 vzrostly náklady zdravotního pojištění o 8,5 procenta, uvedl ministr. „To byl jeden z nejvyšších nárůstů v posledních letech,“ zdůraznil. V roce 2010 se podle Hegera růst zpomalil a zůstal na úrovni tří procent. Pro letošek se počítá s nárůstem jen asi 0,4 procenta, tedy přibližně o 800 milionů. Celkový deficit systému za loňský rok je asi deset miliard korun, upozornil Heger.

Podle shodného vyjádření pojišťoven byl pokryt desetimiliardový deficit z rezerv, který se vytvořil vyšším výběrem pojistného minulých let.

Podobně i letošní očekávaný deficit 4,7 miliardy bude pokryt z rezerv. Podle Hegera v této částce nejsou obsaženy dvě miliardy korun, které ministr letos slíbil lékařům na platy. Pojišťovny sestavovaly plány loni v říjnu, dvoumilardové zvýšení dohodl Heger s lékaři až letos koncem února.

„Situace je letos o něco málo lepší, než jsme předpokládali. Výběr pojistného stoupl asi o půl procenta, takže nějaké peníze ve fondech momentálně jsou,“ řekl ČTK Gajdáček. Při výpočtech pro letošní rok ale nevěděly pojišťovny o dvou miliardách na platy lékařů ani o zvýšení DPH ve čtvrtém čtvrtletí o deset procent.

„Předpokládám, že ty 4,7 miliardy ustojíme, zároveň ale říkám, že je naprosto nutné provést restrukturalizaci nemocničních lůžek, snížit ceny léků a zdravotnických prostředků pomocí aukcí. Musíme se zabývat také omezením stavebních investic a nákupu drahých přístrojů,“ shrnul Gajdáček.

S větším růstem nákladů kalkulují především menší pojišťovny, VZP počítá s omezením nákladů na péči více než dvě procenta na pojištěnce. „Snižování nákladů musí být dosaženo pouze aktivitou pojišťoven, zejména v oblasti smluvní politiky a omezování nových rozvojových aktivit, které v posledních letech vtrhly do systému našeho zdravotního pojištění relativně prudce,“ zdůraznil Heger.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?