Vláda chce navýšit platby za státní pojištěnce o 4,7 miliardy

26. 9. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda schválila návrh zákonného opatření, kterým se mají navýšit platby za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun. Po jednání úřednického kabinetu v demisi to oznámil jeho šéf Jiří Rusnok. Návrh nyní musí schválit Senát.


Zákonná opatření může horní komora na návrh vlády přijímat v době rozpuštění Poslanecké sněmovny ve věcech, které nesnesou odkladu.

„Pokud jde o zdravotnictví, tak tam si myslím, že ta naléhavost je dána jednoznačně a zejména tím, že s velkou pravděpodobností, pokud bychom to nechali až na novou Sněmovnu, ona nebude moci, byť ve zrychleném legislativním řízení, zvládnout změnu tak, aby byla platná už od ledna a aby už od ledna systém veřejného zdravotního pojištění mohl být posílen o navýšené výdaje,“ uvedl Rusnok k důvodům, proč vláda takové opatření předkládá.

Ministerský předseda také vyjádřil přesvědčení, že zákonné opatření v Senátu bez problému projde. Na první schůzi jej pak musí schválit i Sněmovna.

Vláda o navýšení plateb za státní pojištěnce jednala opakovaně. Rozpočet podle ministra financí v demisi Jana Fischera původně počítal na tyto účely s částkou 3,7 miliardy korun. Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát ale prosazoval variantu, kdy by se platby například za nezaměstnané, děti nebo důchodce zvedly o 7,2 miliardy korun. Výsledkem byl nakonec kompromis ve výši 4,7 miliardy korun.
Systém zdravotního pojištění spotřebuje ročně celkem 290 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?