Vláda dostane zprávu NKÚ o kontrole psychiatrie a reakci Hegera

11. 3. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chystá reformu psychiatrie, chce na ni dát šest miliard korun z evropských fondů. Reforma počítá s přesunem péče z velkých institucí do menších center blíž pacientovi. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ministerstvu vytkl, že za deset let reformu neprovedlo. Zprávu dostane ve středu vláda.


Ministerstvo si je podle mluvčí Viktorie Plívové vědomo dluhu vůči oboru. Cílem reformy je dosáhnout evropského standardu péče. Mluví se například o přeměně psychiatrických léčeben na psychiatrické nemocnice a posílení komunitní péče.

Nejvhodnější variantu vybere pracovní skupina ustavená ministrem Leošem Hegerem (TOP 09), řešení konzultuje s odborníky ze Světové zdravotnické organizace. Strategie má být vybrána do konce letošního roku, peníze z EU by do české psychiatrie měly plynout od roku 2014.

V zemi je nyní 20 léčeben s téměř 9000 lůžky, z toho čtyři léčebny mají víc než 1000 lůžek. Chráněné bydlení v komunitách nabízí méně než 200 lůžek, přitom je to jediný alternativní servis, který může snížit počty lůžek následné péče. Ostatní servisy, jako krizová centra či mobilní týmy, jsou v ČR dostupné velmi ztěžka nebo vůbec.

Psychiatra vyhledá v ČR každý rok kolem 600.000 lidí, někdy v životě mělo příznaky duševní poruchy 27 procent obyvatel.

ČR nyní dává do psychiatrické péče necelá čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, evropský standard je mezi šesti až osmi procenty. Potřeba této péče přitom stoupá, jak přibývá lidí s psychickými potížemi a chorobami.

NKÚ se zabýval hospodařením osmi psychiatrických léčeben v letech 2010 a 2011. Prověřil, jak nakládaly s majetkem za 2,6 miliardy korun a s finančními prostředky ve výši 130,4 milionu korun. NKÚ zkontroloval také ministerstvo, které je zřizovatelem těchto ústavů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?