Vláda odmítá obnovit dětské praktiky jako obor vzdělávání

4. 5. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Opoziční ODS neuspěla u vlády s návrhem na obnovu praktického lékařství pro děti a dorost jako základního oboru specializačního vzdělávání. Mluvčí kabinetu Martin Ayrer na twitteru informoval, že ministři přijali negativní stanovisko.


Podle předběžného stanoviska pro středeční schůzi se měli odvolat na dřívější praxi ve vzdělávání lékařů a uvést, že díky sloučení oboru s pediatrií by mohl počet dětských praktiků i růst. „Od jednotného specializačního vzdělávání v oboru pediatrie vláda očekává rozšíření okruhu plně způsobilých lékařů, kteří se v případě zájmu budou moci stát tímto registrujícím poskytovatelem zdravotních služeb, a budou tak zajišťovat kvalitní ambulantní péči o děti,“ stálo v podkladech pro ministry.

ODS předlohou reagovala na nedávno schválenou novelu o vzdělávání lékařů, jež obory opět spojí. Podle občanských demokratů k tomu není důvod. „Péče o děti v primární péči se významně liší od léčby, která probíhá na lůžkových odděleních nemocnic a klinik,“ uvedli předkladatelé v čele s Bohuslavem Svobodou v důvodové zprávě. Samostatný obor dětský praktik podle nich odpovídá potřebám soustavy péče, jež klade důraz na primární péči a prevenci.

O praktickém lékařství pro děti a dorost propukla mezi poslanci při projednávání minulé novely debata. Kritici zrušení samostatného oboru tvrdili, že změna není dostatečně zdůvodněná a že současný stav je funkční. Jejich oponenti zase poukazovali na to, že norma praktické lékaře pro děti a dorost nezruší, jen budou mít společný obor s pediatry. Jde v tomto směru hlavně o prostupnost mezi ambulancemi a nemocnicemi.

V návrhu ODS by prostupnost zajistil kvalifikační kurz. Podle vládních legislativců se tím dostává do rozporu s evropskou směrnicí, která vyžaduje diplom o specializaci. Rozhodnutí o novele bude na zákonodárcích. Předkladatelé chtějí, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v úvodním kole.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?