Vláda odmítla návrh KSČM na zrušení zdravotnických poplatků

18. 3. 2014 7:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda podle očekávání odmítla komunistický návrh na zrušení všech zdravotnických poplatků. Vyplývá to z výsledku jednání vlády. Odmítnutí navrhovala prakticky všechna ministerstva. Poukazovala na to, že vláda v čele s ČSSD se zavázala zachovat poplatek za ošetření na pohotovosti, avšak po posouzení všech důsledků. O normě rozhodnou zákonodárci.


Komunisté s návrhem přišli minulý měsíc jen pár dní poté, co podobný požadavek odmítla Sněmovna. Regulační poplatky ve zdravotnictví pokládají za protiústavní.

Lidé nehradí už od ledna po verdiktu Ústavního soudu platby za pobyt v nemocnici. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL je obnovit v nižší sazbě nehodlá. Další poplatky - u lékaře a za recept - chce vláda zrušit od příštího ledna.

To podle pravicové opozice bude znamenat více než pětimiliardový výpadek v systému zdravotního pojištění. Také podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) musí zrušení plateb předcházet rozbor dopadů a návrh kompenzací.

Komunistická novela zákona o veřejném zdravotním pojištění také předpokládá zavedení ročního limitu 2500 korun na doplatky za částečně hrazené léky. Ministerstvo zdravotnictví to považuje za problematické. Lidé by totiž podle něj neměli možnost získat v lékárně doklady o zaplacení doplatků za částečně hrazené léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely, které se započítávají do uvedeného limitu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?