Vláda schválila práce na strategii pro pacienty s Alzheimerem

7. 10. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Desítky tisíc lidí trpících Alzheimerovou chorobou či nějakou formou demence se dočkají návrhu, který jim má pomoci řešit jejich obtížnou sociální a zdravotnickou situaci.


Vláda včera schválila návrh Rady vlády pro seniory a stárnutí populace, aby do příštího roku jednotlivá ministerstva zpracovala koncepci řešení.

Změny jsou podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) třeba provést v právní rovině věci, pacienti by například měli dostat možnost vypořádat včas své záležitosti. Podstatná je také sociální stránka nemoci.

„Pokud pacienti žijí v partnerském svazku, 80 procent z jejich partnerů je stiženo depresemi,“ popsal ministr devastaci rodin, v nichž pacienti s trpících Alzheimerovou chorobou či nějakou formou demence žijí a jimž je třeba pomoct.

Takzvaný Plán Alzheimer by měl zejména analyzovat současnou situaci lidí s demencí a rodinných příslušníků, potřeby těchto lidí a jejich zajištění, včetně dostupnosti a kvality zdravotnických a sociálních služeb pro cílovou skupinu. Dále by měl obsahovat opatření v oblasti poskytování zdravotní péče a sociálních služeb i v oblasti vzdělávání a výzkumu.

Součástí Plánu Alzheimer by měla být i opatření směřující k systematické podpoře rodinných pečujících a péče v domácím prostředí. Plán by měl zahrnovat problematiku nejen Alzheimerovy demence, ale i dalších demencí či degenerativních onemocnění s obdobnými důsledky.

Zpracování plánu České republice ukládá usnesení Evropského parlamentu.

Podle odhadů je v Česku asi 120.000 lidí s Alzheimerovou nemocí. Odborníci předpokládají, že v příštích 40 letech může stoupnout počet nemocných až na čtyřnásobek. Ministr uvedl, že mezi lidmi ve věku 80 až 85 je postižen každý desátý, se zvyšujícím se věkem pak počet nemocných dál stoupá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?