Vládní legislativci se vyjádří k první části zdravotní reformy

3. 11. 2008 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Původní Julínkův plán byl, aby reforma platila od ledna 2009. Koaliční partneři však zpochybnili jeho záměr převést zdravotní pojišťovny a budoucí univerzitní nemocnice na akciové společnosti. Opozice, odbory, vysoké školy i pacientské organizace protestovaly proti jejich vzniku...


Legislativní rada vlády se v pondělí vyjádří k prvnímu balíku zdravotnických reformních zákonů. Posoudí normy o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě a novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mimo jiné umožní lidem legálně si připlatit na nadstandard.

V týdnu bude o normách jednat ministr Tomáš Julínek (ODS) s koaličními experty a ve středu 12. listopadu je má dostat na stůl vláda. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

„V zásadě ty normy průchozí jsou a dělají se drobné úpravy, jak na základě připomínkového řízení, tak prvních reakcí komisí legislativní rady,“ uvedl. Diskuse se zaměří například na právní formulaci umělého ukončení těhotenství a umělého oplodnění, což napadli lidovci. Má také vyjasnit, nakolik jsou v normách zakotveny standardy lékařské péče.

Původní Julínkův plán byl, aby reforma platila od ledna 2009. Koaliční partneři však zpochybnili jeho záměr převést zdravotní pojišťovny a budoucí univerzitní nemocnice na akciové společnosti. Opozice, odbory, vysoké školy i pacientské organizace protestovaly proti jejich vzniku, podle nich hrozí rozkradení majetku. Ministr proto reformu rozdělil na dvě části a kontroverzní předlohy odsunul. První část reformy by mohla začít platit od března.

Julínkovým reformám, zejména regulačním poplatkům u lékaře, v lékárně a v nemocnici, které platí pacienti od ledna, přičítají kritici neúspěch vládních stran v krajských i senátních volbách. Ministr podle nich špatně vysvětlil občanům reformu. K odstoupení ho vyzvali stranický kolega poslanec Boris Šťastný či koaliční poslankyně zelených Kateřina Jacques.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?