Vnitro zakáže proplácet poplatky nejdřív v únoru, pokud vůbec

17. 12. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud ministerstvo vnitra zakáže krajům hradit za občany regulační poplatky v krajských nemocnicích, stane se tak nejdříve v únoru. Podle ministerstva kraje při úhradách poplatků porušují zákon.


Úřad nyní čeká na vyjádření všech krajů a až poté rozhodne, zda a s kterými případně zahájí správní řízení.

Termín na odpověď uplyne 21. prosince a řízení, které trvá ze zákona 30 dní, tak zahájíme nejdříve v lednu, řekl dnes v Brně novinářům ministr vnitra Martin Pecina.

Pecina a předseda Asociace krajů Michal Hašek dnes vystoupili na tiskové konferenci kvůli článku v Hospodářských novinách, podle kterého Pecina krajům na počátku ledna zakáže krajům hradit poplatky ve zdravotnictví.

Pecina dnes zdůraznil, že ministerstvo bude posuzovat každý kraj jednotlivě. Například v Plzni, kde lidé poplatky v krajských nemocnicích běžně platí a až zpětně žádají kraj o finanční dar, podle Peciny zákon neporušují. Na stejný systém chce přejít také Karlovarský kraj.

„My se domníváme, že kraje zákon porušují. Kraje si myslí, že nikoliv. My počkáme na vyjádření všech krajů a ve správním řízení případně pozastavíme rozhodnutí zastupitelstva, která toto proplácení umožňují. Až soud nakonec řekne, kdo měl pravdu,“ řekl Pecina.

My se domníváme, že kraje zákon porušují. Kraje si myslí, že nikoliv

Jihomoravský kraj systém hrazení poplatků formou okamžitého daru měnit nehodlá. „Zítra na radě projednáme odpověď na výzvu ministerstva. Podle našich právních rozborů zákon dodržujeme. Ten říká pouze, že je nutné vybírat poplatky. Způsob vybírání ale neřeší,“ řekl dnes novinářům Hašek.

Podle Haška je navíc velká šance, že v blízké době zákonodárci zruší regulační poplatky ve zdravotnictví plošně. Legislativní návrhy prošly ve sněmovně do druhého čtení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?