VoZP odmítla výsledky kontroly MZ, podá trestní oznámení

28. 5. 2013 5:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) odmítla výsledky kontroly ministerstva zdravotnictví, které na ni kvůli pochybnostem o náboru nových pojištěnců podalo trestní oznámení. Ředitel VoZP Karel Štein včera novinářům řekl, že VoZP podá trestní oznámení pro pomluvu a poškození dobrého jména. Zdůraznil, že VoZP je samostatný právní subjekt a ministerstvo nemůže do jeho řízení zasahovat. Náměstek ministra Petr Nosek odmítl, že by to ministerstvo dělalo.


„Jak byly výsledky kontroly prezentovány, nemá žádnou oporu v kontrolním protokolu. Informace tiskové zprávy ministerstva o výsledcích kontroly jsou lživé a hrubě manipulativní,“ řekl Štein. Napadl také načasování zveřejnění výsledků kontroly na dobu, kdy pojištěnci zvažují přestup k jiné pojišťovně. Rozhodnout se mohou do konce června, pak zase až za rok.

Kontrolní protokol podle ředitele neobsahuje informace o porušení čehokoli, co by vedlo k závěru, že byl spáchán trestný čin. „Kdyby kontrolní skupina skutečně zjistila jakékoliv porušení ve věci náborů, měl být takovýto exces řešen minimálně pokutou, k jejímuž uložení až do výše jednoho milionu korun je kompetentní výlučně ministerstvo. Žádná taková pokuta VoZP uložena nebyla a nebylo o tom vedeno žádné řízení,“ uvedl Štein.

Štein kritizoval i to, že veřejnoprávní kontrola, která měla být zaměřena na hospodaření s veřejnými prostředky, se zabývala také oblastí dodavatelsko-odběratelských vztahů. Nosek k tomu uvedl, že prostředky provozního fondu, jež byly kontrolovány, jsou veřejnými prostředky, vznikly výběrem pojistného a podléhají kontrole ministerstva.

Podle členky výboru pro audit VoZP Blanky Kneblové patří VoZP mezi tři pojišťovny v Česku, které hospodaří s kladnou bilancí. „Bilančně jsme v kladných číslech od roku 2010. To znamená v době, kde se ještě ostatní pojišťovny potácely v problémech,“ uvedla Kneblová.

Vláda se ve svém prohlášení zavázala ke sloučení VoZP se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra. VoZP fúzi odmítá. Náměstek Nosek odmítl, že by kontroly ministerstva zdravotnictví měly dotlačit VoZP ke změně postoje.

Ministerstvo minulý týden oznámilo, že na základě podezření ze spáchání trestného činu podalo oznámení na neznámého pachatele Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a podnět ministerstvu financí s žádostí o jeho postoupení příslušnému finančnímu úřadu. Podezřelá zjištění vyplývají z okolností náborových akcí nových pojištěnců v letech 2011 a 2012. Podle ministerstva mohly být vypláceny prostředky v řádu desítek milionů korun „za neobvyklých okolností“. Podle ministerstva také mohl být porušen zákon o veřejných zakázkách.

O problémech s nábory VoZP psala média už loni. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) tehdy dala trestní oznámení na VoZP kvůli nekalým praktikám, které VoZP údajně používala při náboru klientů. K VoZP před koncem roku 2011 odešlo z VZP 24.500 klientů. Vedení VoZP tehdy obvinění odmítlo, podle něj byl nábor v mezích zákona. Nábor VoZP už dříve řešilo vedení Svazu zdravotních pojišťoven a distancovalo se o něj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?