Všichni doktoři z ARO chtějí odejít

6. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Uherskohradišťské nemocnici ode dneška shromažďují výpovědi. Anesteziologicko-resuscitační oddělení čeká personální problém.


V Uherskohradišťské nemocnici ode dneška shromažďují výpovědi lékařů. K odchodu je prý připraveno celé anesteziologicko- resuscitační oddělení (ARO). Kolik lékařů nakonec z hradišťského špitálu odejde, je v tuto chvíli ve hvězdách.

„Výpovědi zatím shromažďovali na jednotlivých odděleních pověřenci, takže žádná čísla vám říct nemohu. Někteří už podepsali, jiní o tom uvažují nebo jsou na vážkách.

Ale původní prohlášení o připravenosti odejít podepsalo pětatřicet lékařů. Sběr těchto podpisů skončil 10. listopadu, nyní se již jedná o skutečné výpovědi,“ uvedl zástupce primáře radiologického oddělení a předseda místní odborové organizace Petr Vysloužil.

Lékaři mají na odevzdávání výpovědí ještě asi dva týdny. Poté je Vysloužil prostřednictvím pražského odborového ústředí předá advokátní kanceláři. Dvouměsíční výpovědní lhůta začne běžet 1. ledna. Podle odborového předsedy je situace v nemocnici radikalizovaná.

„Provoz některých oddělení poznamená i odchod jednoho lékaře, některá ale přežijí i dvě tři ztráty. Jenže třeba z takového anesteziologickoresuscitačního oddělení chtějí odejít všichni lékaři,“ tvrdí zástupce primáře. Muži a ženy v bílých pláštích už i přemýšlejí nad tím, co budou dále podnikat.
„Zhruba polovina kolegů zvažuje odchod do zahraničí.

Třetina ze zbytku by přešla do privátní sféry a zbytek ještě nemá vyhraněnou představu,“ řekl Vysloužil s tím, že on už má výpověď podepsanou.

Exodus hradišťských lékařů souvisí s jejich připojením k celorepublikové výzvě Děkujeme, odcházíme, kterou do této doby podepsalo bezmála čtyři tisíce dvě stě doktorů.

Iniciativa požaduje, aby základní plat českého lékaře bez přesčasů odpovídal 1,5 až 3násobku průměrné mzdy s účinností od 1. ledna. Za špatně nastavený taktéž považují stávající systém postgraduálního vzdělávání.

Že práce v nemocnici není žádný med potvrzují i zdravotní sestry.

„Výpověď nepodám, ale poměry ve zdravotnictví mi vadí. Je to horší a horší. A hradišťská nemocnice je ukázkou toho, jak špatné to může být. Pracuji tu už skoro deset let a podmínky se nejenom nezlepšily, ale pro nás jako pomocný personál jsou dokonce horší. Kdybych neměla děti a nemusela se ohlížet na rodinu, tak s tím namístě seknu,“ zlobí se sestřička z Uherskohradišťska, která z důvodu obavy o ztrátu zaměstnání požádala redakci o zachování anonymity.

Podle ředitele nemocnice Antonína Karáska vedení nastalou situaci vnímá. „Mzdové požadavky jsme kdykoliv připraveni řešit v intencích kolektivní smlouvy. Řešení požadavku týkajícího se postgraduálního vzdělávání pak není v zákonných silách vedení naší nemocnice,“ sdělil stručně formou tiskového prohlášení Karásek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?