Výběr případů vědomého šíření viru HIV v Česku

23. 6. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběr případů vědomého šíření viru HIV v České republice.


5. ledna 2012 - Média informovala o tom, že se oběsil známý ostravský zubní lékař a bývalý ředitel Městské nemocnice Ostrava Jan Zháněl. Televize Nova o několik dní později uvedla, že Zháněl, který měl AIDS, tajil před svými sexuálními partnery svoje nakažení a hrozilo mu trestní stíhání a až osm let vězení.

26. ledna 2016 - Deníky Mladá fronta Dnes (MfD) a Blesk uvedly, že pražští hygienici podali trestní oznámení na 30 mužů, kteří věděli, že jsou HIV pozitivní, přesto dál provozovali nechráněný sex. Podle šéfa AIDS centra Nemocnice Na Bulovce Ladislava Machaly jde o homosexuální muže původem z Prahy, z nichž někteří mají prestižní povolání.

13. února 2017 - Krajský soud ve Zlíně uložil Pavlu Sousedíkovi z Vizovic na Zlínsku osm let vězení za vědomé šíření viru HIV. Muž podle obžaloby jednoho muže virem nakazil a druhého riziku nákazy vystavil. Vinu ale odmítá. Tvrdí, že partnery o své nemoci předem informoval a s nakaženým navíc údajně pohlavní styk vůbec neměl.

21. března 2017 - Na pět let do věznice s ostrahou poslal Krajský soud v Liberci Rudolfa Martina Nováka, který je nakažený virem HIV. Soud ho shledal vinným z šíření nakažlivé nemoci a pokusu o těžké ublížení na zdraví. Muž byl v únoru 2005 odsouzen k podmíněnému tříletému trestu. Vrchní soud v Praze pak zpřísnil trest na šest let vězení za šíření nakažlivé nemoci a pokus o těžké ublížení na zdraví. Nejvyšší soud ale verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání do Liberce. Devětatřicetiletý muž, známý pod přezdívkou Maarty, o své nákaze ví od roku 2001 a v minulosti už byl za podobný čin odsouzen na 3,5 roku vězení.

22. června 2017 - Ústecký krajský soud uznal vinným z ublížení na zdraví, šíření nakažlivé nemoci a dalších činů Zdeňka Pfeifera a odsoudil ho za vědomé šíření viru HIV k 11,5 roku vězení. Podle soudu měl nechráněný sex s desítkami mužů, kterým o nemoci neřekl. Dva z nich podle státního zástupce nakazil. Mladšímu z nich bylo v té době 14 let. Pfeifer byl od ledna ve vazbě, předtím se skrýval v Thajsku, tamní policie ho zatkla 18. ledna a byl deportován do Česka. Pfeifer se podle české policie dozvěděl o své HIV pozitivitě v září 2013, přesto nikoho ze svých sexuálních partnerů neinformoval. Policisté zjistili, že měl styk minimálně s 23 muži. Rozsudek není pravomocný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?