Výběr šéfa Homolky: nervozita se stupňuje

16. 3. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha Kolem výběrového řízení na šéfa nejlepší české Nemocnice Na Homolce každým dnem stoupá napětí. Zároveň sílí tlak na ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby kritizovaný konkurz zrušil.


„Jsme už hodně nervózní z toho, jak to dopadne. Z možného výsledku máme obavy,“ shodli se včera pod podmínkou anonymity pracovníci pražského zdravotnického zařízení, které deník E15 oslovil.

Zatímco lékaři by na postu ředitele rádi viděli spíše primáře radiologie Homolky profesora Josefa Vymazala, výběrová komise ministerstva favorizuje primáře tamní neurochirurgie MUDr. Michala Šetlíka. Právě on však měl svou prezentaci horší než Vymazal.

Komise je ale jen poradním orgánem, konečné slovo je na Hegerovi. Ten řekl, že rozhodne příští týden. „Někteří členové komise skutečně nepovažovali vystoupení pana primáře Šetlíka za tak technicky zdatné. Ale pokud jde o záměry, aby bylo zprůhledněno vše, co se v té nemocnici děje, byly obě prezentace zcela v souladu s představami ministerstva,“ řekl Heger.

Otazníky se vznášejí i nad tím, proč úřad na poslední chvíli dosadil do komise další dva členy. Právě díky nim Šetlík těsně předstihl Vymazala, který skončil jako druhý. „Komise byla úmyslně dostatečně velká, aby všechny strany měly rovnoměrné zastoupení. Dbal jsem na to i v předchozích konkurzech,“ tvrdí Heger, který odpor lékařů vůči Šetlíkovi vnímá. „Určitě je třeba, abych s panem primářem hovořil. Pak se definitivně rozhodnu,“ poznamenal.

Spekuluje se, že za Šetlíkem stojí jeho bývalý kolega a pozdější ministr obrany Martin Barták. Ten působil Na Homolce jako neurochirurg v letech 1992 až 2006, kdy ho ODS dosadila do rezortu obrany jako náměstka. Strana ho nominovala i do funkce vicepremiéra a ministra v přechodné vláda Jana Fischera, po volbách v roce 2010 ale od něj dala ruce pryč.

Zaměstnanci se obávají Bartákova vlivu na chod nemocnice, hovoří o jeho možné snaze ovlivňovat zakázky. Barták sklidil kritiku například za miliardový projekt dostavby Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, který jeho nástupce Alexandr Vondra zrušil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?