Výhody pro dárce krve

31. 3. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Můžete u zdravotního pojištění uplatnit odpočet za dárcovství? Jaké má dárce výhody?


OTÁZKA TÝDNE:

Měl bych u VZP nějaké speciální výhody jako dárce krve? A dá se při výpočtu pojistného na zdravotní pojištění uplatnit obdobně jako u daní částka odpočtu za dárcovství krve?

ODPOVĚĎ:

VZP nabízí již řadu let svým klientům, kteří jsou dárci krve, plazmy nebo kostní dřeně, dokonce dva druhy výhod čistě jen pro ně. Samozřejmě máte možnost využít i další finanční příspěvky z fondu prevence, které v rámci věkové skupiny „Dospělí“ poskytujeme např. na pohybové aktivity, snižování nadváhy a obezity, odvykání kouření, onkologickou prevenci, očkování aj.

Jen pro dárce krve nabízíme speciální finanční příspěvek z fondu prevence ve výši 1 000 korun. Čerpat ho můžete na rehabilitační a rekondiční aktivity lázeňského typu nehrazené z veřejného zdravotního pojištění nebo na léčivé přípravky a doplňky stravy s obsahem vitamínů a minerálů zakoupené v lékárně. Zmiňované aktivity lázeňského typu zahrnují např. plavání, masáže, saunu, whirlpool, návštěvu solné jeskyně nebo kryokomory apod. Zaplacené produkty či aktivity můžete libovolně kombinovat a příspěvek můžete čerpat během roku i postupně, ovšem jen do celkové výše 1 000 korun za rok. Podmínkou pro získání tohoto příspěvku, kterou jistě snadno splníte, je, že jste v roce 2017 bezplatně daroval alespoň jedenkrát krev (nebo plazmu či kostní dřeň).

Druhé přímé zvýhodnění získáte u cestovního pojištění, které poskytuje naše dceřiná společnost Pojišťovna VZP, a. s. (PVZP). Při uzavření smlouvy na klientském pracovišti VZP si můžete jako bezpříspěvkový dárce krve, plazmy či kostní dřeně vybrat buď zdarma cestovní pojištění léčebných výloh na 35 dní za jeden kalendářní rok, nebo zvýhodněnou sazbu ročního cestovního pojištění pro opakované pobyty v cizině. Na tento benefit dosáhnou bez problémů všichni dárci, kteří darovali krev více než 10x v životě. Držitelé Janského plakety nebo Zlatého kříže na něj totiž mají nárok, aniž by darovali v daném kalendářním roce krev, dokonce i bez ohledu na to, kdy toto své ocenění dostali. Ostatní dárci musí splnit podmínku, že absolvovali dva bezpříspěvkové odběry krve za posledních 365 dní, nebo tři bezpříspěvkové odběry v období uplynutých dvou let, z toho jeden z nich za posledních 365 dní.

Více informací o všech nabízených výhodách a příspěvcích se dozvíte na stránkách našeho Klubu pevného zdraví. A pokud se rozhodnete i pro členství v něm, získáte navíc slevy u smluvních partnerů klubu, které najdete po celé republice. Slevy se týkají nejrůznějších oblastí, například zdravé výživy, sportu, cestování, hubnutí, levněji pořídíte i sportovní oblečení a boty, brýle, dokonce i knihy nebo výbavičku pro děti aj.

Pokud jde o zdravotní pojištění, musíme konstatovat, že při výpočtu pojistného není možno uplatnit odpočet z titulu dárcovství krve. Dárci mohou jen uplatnit nárok na snížení daňového základu. Od základu daně lze odečíst hodnotu „darů“ (bezúplatných plnění, jak praví zákon o daních z příjmů) poskytnutých mj. na zdravotnické účely, pokud jejich úhrnná hodnota ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1 000 Kč. Takto lze odečíst nejvýše 15 % ze základu daně. Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2 000 Kč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?