Výpovědi lékařů mohou být jen hrozbou, míní ředitel

14. 12. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory oznámily včera řediteli brněnské Úrazové nemocnice Karlu Doležalovi, že výpověď ze šedesátky podalo 33 lékařů.


„Někteří se údajně ještě rozhodují. Nejhorší situace je v traumatologii, ze třinácti tamních lékařů máme jedenáct výpovědí. Kdyby odešla jen polovina lékařů, musíme nemocnici redukovat,“ sdělil Právu Doležal. Připustil však, že ze strany lékařů a jejich odborového klubu jde patrně o taktiku, aby vládu co nejvíce přitlačili.

„Nejde jim za každou cenu o peníze, přesto předpokládají, že s problémem nízkých platů, přesčasů a nevyhovujícího vzdělávacího programu bude vláda něco dělat. Čím více bude problém odsouvat, tím rychleji se doktoři připraví na odchod do ciziny - zlepší se například v jazyku,“ říká ředitel úrazovky.

Snaze lékařů odejít ředitel rozumí. V zahraničí budou mít více času na sebevzdělávání, nebudou přesčasy. „Už si chystám bílý plášť, abych pacienty alespoň nosil a utěšoval,“ dodává s nadsázkou šéf Úrazové nemocnice.

Kritická situace může nastat v Nemocnici Kyjov na Hodonínsku, kde ohlásili 57 výpovědí, tedy 70 procent všech lékařů. V břeclavské nemocnici podepsaly výpověď tři čtvrtiny lékařů.

V brněnské nemocnici Milosrdných bratří mají na stole výpovědi 23 lékařů z 85. Jeden z těch, kteří dávají výpověď, Právu pod příslibem anonymity řekl, že výpověď podal spíše jako ultimátum vládě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?