Výpovědi se Praze nevyhnou, podali je hlavně neurologové

20. 12. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Předpoklad, že se akce Děkujeme, odcházíme, Praze nejspíše vyhne, nevypadá nyní příliš pravděpodobně. Podle údajů odborářů výpověď podala většina neurologů, jen z VFN jich má odejít 35.


Hypotéza, že akce Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme má podporu zejména mimo hlavní město, se ukázala jako neopodstatněná. Nepadlo zde sice rozhodně nejvíce výpovědí v zemi, i tak jsou ale čísla poměrně vysoká.

Odcházejí zejména neurologové, z jednotlivých nemocnic až 70 procent. V případě VFN jde o 35 neurologů.

„Zbývajících 30 procent jsou převážně kolegyně na mateřské a penzisté. Pokud se nic nezmění, zůstanou po uplynutí výpovědní doby na klinice většinou jen kolegové bez atestace a kolegové v důchodovém věku,” uvedl pro ČTK lékař Ondřej Doležal ze specializovaného centra pro léčbu roztroušené sklerózy na neurologické klinice VFN.

Podané výpovědi podle něj zcela zastaví na neurologické klinice VFN provoz elitních center pro diagnostiku a výzkum roztroušené sklerózy a Parkinsonovy nemoci a mozkových příhod. Stejně tak prý zastaví i provoz lůžkové části kliniky.

Do zahraničí lékaři nechtějí

Důvod odchodu mají lékaři stejný, jako jejich kolegové po republice. „Peníze dnes jdou hlavně do betonu a předražené techniky, na léčbu pacientů se nedostává,“ zlobí se Doležal.

Odchod do zahraničí přitom neplánuje žádný ze specialistů z VFN, od března 2011, kdy jim skončí výpovědní lhůta, jsou však rozhodnuti neposkytovat léčebnou péči. Pravděpodobně by tak skončili v privátní sféře.

Heger odhaduje počet výpovědí na 700

Odbory tvrdí, že výpověď v tuto chvíli potvrdilo 3500 lékařů, očekávají ale, že se jejich počet do konce týdne vyšplhá až na 4000. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale doufá, že číslo bude ve skutečnosti mnohem nižší.

Podle něj svou hrozbu nakonec uskuteční maximálně 700 až 800 lidí. „Jestli jich odejde z těch 4 tisíc maximálně 700 nebo 800 lékařů, tak tak to bude pro mě velké překvapení,“ uvedl Heger v Otázkách Václava Moravce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?