Vyšetřování ředitele nemocnice pokračuje

7. 6. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšetřování ředitele Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Radomíra Maráčka zatím nekončí. A pokud se státní zástupce ztotožní s návrhem ředitelovy obhajoby, budou se dělat nové znalecké posudky. Maráčka počátkem letošního roku obvinila policie v souvislosti s veřejnými zakázkami.


„Připravujeme rozsáhlý návrh na doplnění dokazování. Znalec, který se ve věci vyjadřoval, hovořil jako odborník ustanovený úřadem pro hospodářskou soutěž, ne jako znalec pro potřeby trestního řízení. Vyjadřoval se v situaci, kdy ještě nebylo zahájeno trestní řízení a ke zcela jiným otázkám,“ uvedl právní zástupce obviněného ředitele Martin Blaško.

Návrh na doplnění dokazování po seznámení se spisem a výslechy, které skončily v minulém týdnu, poputuje na olomoucké krajské státní zastupitelství do dvou týdnů. Státní zástupce Karel Studený včera uvedl, že vyšetřování ředitele nemocnice stále pokračuje.

Podle policie měl ředitel uzavírat pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů, u zakázek za desítky milionů korun nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci, přitom se podle policie jednalo o nákup nových přístrojů. Zákon měl podle detektivů obejít i při uzavírání smluv na audity a poradenství. Škoda měla dosáhnout několika milionů korun.

Podle právníka ředitele nemocnice konkrétně v případě pronájmu automobilů již policie Maráčka nestíhá za porušování povinnosti při správě cizího majetku, jak tomu bylo při sdělení obvinění. Upřesnil, že požadovaný znalecký posudek by se měl týkat zejména modernizací přístrojové techniky.

Za Radomíra Maráčka se postavilo ministerstvo zdravotnictví i osobnosti z fakultní nemocnice a lékařské fakulty. V rozhovoru pro Olomoucký deník ředitel Maráček poukazoval na to, že nemocnici škodu nezpůsobil, zakázky záměrně nerozděloval, ale volil hospodárnější cestu.

Stejně tak u přístrojů šlo podle něj o modernizaci nebo rozšíření stávajícího vybavení s tím, že zadávací dokumentace u těchto zakázek ve všech případech prošla kontrolou ministerstva zdravotnictví a byla zřizovatelem schválena. To, že u zakázek postupoval správně, prokazují znalecké posudky, které má v ruce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?