VZP: Díky tlaku na ceny nakupují pojišťovny víc léků

4. 9. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze zhruba 40 miliard korun, které dají zdravotní pojišťovny ročně za receptové léky, se podle náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Petra Hoňka daří díky tlaku na ceny kupovat víc léků a navyšovat rozpočty pro centra.


Tzv. pozitivní listy, což jsou seznamy levnějších přípravků vždy bez doplatku pacienta, má všech sedm zdravotních pojišťoven.

„Úspory VZP díky pozitivnímu listu dosáhly letos v prvním pololetí oproti stejnému období loňska 350 milionů, další úsporu asi 265 milionů očekáváme ve druhém pololetí. Od zavedení pozitivních listů v roce 2013, tedy za 2,5 roku, tak ušetřila VZP 1,95 miliardy,“ řekl Honěk novinářům. VZP zaujímá 60 procent trhu, celkové úspory pro systém tak jsou podle náměstka zhruba o 40 procent vyšší.

Na pozitivních listech mají pojišťovny léky na cholesterol, tlak, bolest, žaludeční vředy, alergie, osteoporózu, cukrovku a depresi. Je to celkem 31 nejčastěji užívaných přípravků ve 106 baleních různé síly. Se zavedením léku na pozitivní list stoupá i jeho podíl na trhu, například u léku na tlak Tezeo z 15 na 30 procent. Firmy ve smlouvě zaručují, že lék bude vždy dostupný.

Lékaři si volbou léků ze seznamu podle Hoňka vlastně zvětšují rozpočet na léky. Od zavedení pozitivních listů žádný lékař regulační srážku od pojišťovny za překročení rozpočtu nedostal, zdůraznil.

Dalších úspor dosahuje VZP podle náměstka díky zkráceným a hloubkovým revizím, které provedl Státní ústav pro kontrolu léčiv na její podnět. Nové ceny mají platnost pro celý systém. VZP jen letos v prvním pololetí díky těmto revizím „ušetřila“ 99 milionů korun, dala je do péče.

Pojišťovny se podle Hoňka také snaží šetřit na zdravotnickém materiálu., a to stejně jako v případě léků bez omezení péče o pacienty. Dojednanou úpravou cen kardiomateriálů ušetří VZP letos 65 milionů korun, loni a předloni ušetřila úpravou cen koronárních stentů, kardiostimulátorů a kardioverterů miliardu.

„Více pacientů tak mohlo dostat například kardiostimulátor, loni 5386, což je o 335 víc než v roce 2012. Letos bylo díky úsporám na kardiomateriálech také možno nasmlouvat o 78 procent víc implantací aortální chlopně pomocí zaváděcího katétru než v roce 2013,“ shrnul Honěk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?