VZP má nejvíc nejdražších klientů, chce změny v rozdělení peněz

11. 6. 2013 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) má ze všech pojišťoven nejvíc nákladných pacientů. Chce proto přerozdělení pojistného a stejné podmínky pro všechny pojišťovny. ČTK to řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Ministerstvo zdravotnictví už změny chystá.


Nejdražší pacient VZP je ve Středočeském kraji a loni stál 54 milionů korun. Po 17,2 milionu dala největší pojišťovna s více než šesti miliony klientů za nejdražší pacienty v Praze a Plzeňském kraji, dodal Kabátek.

„V roce 2010 vydala VZP za péči o 20 nejdražších klientů 212 milionů, všechny ostatní pojišťovny dohromady daly za svých 20 nejdražších klientů necelých 160 milionů. V roce 2011 se rozdíl ještě prohloubil. VZP dala za 20 svých nejdražších pacientů téměř 290 milionů korun proti 163 milionům ostatních zdravotních pojišťoven,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Kabátek je přesvědčen, že je nutné přerozdělení vybraného pojistného. „VZP má dost argumentů pro to, aby tlačila na férovější přerozdělení, které půjde za nákladnou diagnózou. Zároveň jsem si vědom toho, že toto přesvědčení nesdílejí všichni,“ řekl.

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek ČTK řekl, že ministerstvo pracuje na systému, kdy pacienti jsou rozděleni do 25 skupin. Určitým indexem je v dané skupině zvýšena průměrná úhrada například za pacienty s Alzheimerovou či Parkinsonovou nemocí, epilepsií, nádory, HIV/AIDS či selháním ledvin. Systém počítá také s dorovnáním příjmů za zvlášť nákladné pojištěnce.

Kabátek soudí, že VZP by z přerozdělení mohla na nákladnou péči získat až dvě miliardy korun. Zaměstnanecké pojišťovny, z jejichž účtů by se peníze vzaly, jsou proti. Šéf Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich ČTK řekl, že přerozdělení peněz se dělalo už několikrát, bilance VZP se tím krátkodobě zlepšila, brzy se ale znovu dostala do propadu.

Loni VZP jen díky mimořádnému přerozdělení, v němž dostala z účtů zaměstnaneckých pojišťoven 3,1 miliardy korun, mohla dostát všem závazkům. Zaměstnanecké pojišťovny zpochybnily toto přerozdělení jako nesystémové.

„Nechci nikomu nic brát a přerozdělovat účelově. Ale jsem přesvědčen, že pokud tu mnoho let trvá situace, kdy VZP je diskriminována tím, že jsou zakonzervovány historické úhrady, takže je nucena platit víc za službu než ostatní pojišťovny, tak je fér říct, že se to narovná,“ řekl Kabátek.

Souhlasí s kritiky, že přerozdělení je nesystémový krok, který neřeší „pokroucený“ systém. „VZP musí platit víc než konkurence, když se pak přerozdělí benefity, které z toho konkurence má, napraví to jen historii. Trvá nevyrovnanost, na účtech oborových pojišťoven se hromadí zůstatky a VZP se dostává do propadu,“ řekl.

Kabátek je zastáncem systémového řešení, které řekne, že všichni mají stejné podmínky. K tomu patří i směrování více peněz na nákladné diagnózy. Soudí, že když je systém úhrad za péči regulovaný, musí být regulován tak, aby všichni měli stejné podmínky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?