VZP nabídne ambulantním specialistům smlouvy na dobu neurčitou

24. 9. 2013 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabídne všem ambulantním specialistům smlouvy na dobu neurčitou, řekl novinářům ředitel VZP Zdeněk Kabátek s tím, že postup schválila včera jednomyslně správní rada. Na tomto řešení smluvních vztahů se dohodla VZP s Českou lékařskou komorou (ČLK). Více než 7000 ambulantních specialistů vyprší dosavadní smlouvy v roce 2015, a je tedy dostatek času na uzavření smluv nových, potvrdil prezident ČLK Milan Kubek.


„Vedení VZP přichází s jasnou a včasnou nabídkou pro řešení končící platnosti smluv, poprvé v historii je připravena prodloužit smlouvy všem stávajícím partnerům na dobu neurčitou,“ řekl Kabátek. VZP chce podle něj vystupovat vůči lékařům jako partner „otevřený, férový a předvídatelný.“

Kubek ocenil, že ambulantní specialisté se nedostanou do smluvní nejistoty, s jakou se loni při vypršení smluv potýkaly nemocnice. Ocenil, že lékaři budou moci díky smluvní jistotě investovat do rozvoje praxí. Dosud si nemohli pořídit například některé dražší přístroje, které by spláceli delší dobu, než na kterou měli smlouvu. Nabídka služeb pacientům tak byla omezená. „Vnímám dohodu s VZP jako významný krok ke stabilizaci systému - pacienti získávají jistotu, že je nikdo nepřipraví o lékaře, ke kterému mají důvěru,“ shrnul.

Ambulantním specialistům zaplatila VZP loni 11,35 miliardy korun. VZP podle Kabátka stanoví jasná kritéria pro prodloužení smlouvy, mezi nimi je například věcné a personální vybavení ordinace. V některých regionech, kde je lékařů určité odbornosti nedostatek, budou uzavřeny také nové smlouvy.

Kubek připomněl, že ambulantní specialisté jsou placeni za výkon, samotná smlouva jim peníze nezaručí. Lékař bez pacientů nemá ani peníze od pojišťovny. VZP tím, že síť neomezí, svá vydání na tuto péči nezvýší.

Smlouva pro ambulantní specialisty bude „rámcová“, její součástí budou i ustanovení o možnosti vypovězení jednou ze smluvních stran pro porušení, která smlouva ještě přesně vymezí. Tato rámcová smlouva pak bude nabídnuta všem ambulantním specialistům.

Kubek uvedl, že pozval dnes ředitele Kabátka na sjezd ČLK, který bude 16. a 17. listopadu v Brně, aby tam o změně ve smluvních vztazích informoval lékaře. ČLK by chtěla, aby podobné smluvní jistoty získali ambulantní specialisté také od zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Praktičtí lékaři již smlouvy na dobu neurčitou mají, se zubaři bude VZP teprve vyjednávat. Nemocnice již mají smlouvy vyřešeny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?