VZP si vyžádala od IZIP vysvětlení nákladů

10. 12. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si vyžádala od společnosti IZIP vysvětlení nákladů na správu elektronických zdravotních knížek, které pro ni IZIP spravuje. ČTK to sdělil mluvčí VZP Jiří Rod.


Na projekt vydala VZP za deset let miliardu, měsíční paušál firmě je 20 milionů korun. Zhruba 2,3 milionu z 6,5 milionu pojištěnců VZP má v knížkách údaje o zdraví, nemocech a užívaných lécích.

IZIP podle výroční zprávy, z níž čerpala Mladá fronta Dnes, vyplatil loni svým devíti zaměstnancům 59 milionů korun. Každý si průměrně vydělal 546.000 korun hrubého měsíčně, přestože prý projekt nefunguje, jak by měl. Zdravotní údaje o pacientech sdílí přes internet jen minimum lékařů.

„VZP si vyžádala vysvětlení a doložení výše nákladů a zdrojů, které byly použity na jejich krytí. Společnost IZIP má samozřejmě právo odměnit svoje manažery, pokud však nemá být zpochybněna efektivita vynakládání těchto prostředků, musí být zřejmé, že míra ziskovosti společnosti i odměňování jejích zaměstnanců je přiměřená,“ uvedl Rod.

VZP podle něj poskytla vstupní investici pro vytvoření potřebné infrastruktury a získání dostatečného počtu klientů. Nyní bude podle Roda požadovat efektivní využívání systému a návratnost finančních prostředků, konkrétně úsporu peněz vydávaných z všeobecného zdravotního pojištění.

„Znamená to, že v další etapě budou úhrady za službu IZIP jednoznačně odvozeny od úspěšnosti fungování systému a účelnosti vynakládaných prostředků,“ vysvětlil.

VZP loni do firmy poslala asi 290 milionů korun. Podle deníků pobírají manažeři IZIP odměny jako nejlépe placení zahraniční manažeři velkých českých firem.

IZIP nepracuje na databázi elektronických zdravotnických knížek sama. Subdodávky zadává firmě MD Access, která sídlí na stejné adrese a v jejím představenstvu sedí stejní lidé jako v IZIP. Loni měla v průměru během roku 44 zaměstnanců, kterým na mzdových nákladech vyplatila přes 60 milionů, což je 114.000 korun měsíčně na jeden úvazek, napsala MfD.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?