VZP: Století lidé využívají péči lékařů méně než sedmdesátníci

19. 8. 2014 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Stárnutí populace nemusí znamenat pro zdravotní pojišťovny jen hrozbu rostoucích nákladů. Z dat, která shromáždila a aktuálně vyhodnotila VZP, překvapivě vyplývá, že klienti nad 100 let věku jsou z hlediska nákladů na zdravotní péči výrazně levnější než například sedmdesátníci či osmdesátníci.


Tisková zpráva VZP

Klientů ve věku 100+ má VZP celkem 618 a průměrné náklady na jednoho činí 37 383 korun. Pro srovnání: u skupiny klientů o dvacet let mladších jde v průměru o více než 51 tisíc korun.

Důvodů může být celá řada. Jednak už samotné dosažení věkové hranice 100 let dokazuje, že takový člověk má lidově řečeno „tuhý kořínek“. Nemoci se ho proto drží méně než průměrné populace. Lidé v tomto věku už navíc také leckdy mají sami pocit, že zdravotní problémy prostě k jejich věku patří, a nechtějí zbytečně chodit k lékaři. Příčin ale může být samozřejmě mnohem více.

Zatímco v ostatních věkových skupinách jsou velké rozdíly v nákladech mezi muži a ženami, u stoletých klientů jsou tyto dvě skupiny nákladově zhruba srovnatelné.

U dvaceti klientů starších 100 let vykázali loni lékaři péči za méně než 2 tisíce korun. Jediným výdajem zdravotní pojišťovny byla v těchto případech platba praktickému lékaři.

Nejstaršími klientkami VZP jsou dvě ženy, které obě letos oslavily 109. narozeniny. Jedna je z Plzně a náklady na zdravotní péči u ní loni dosáhly 27 218 korun. Druhá žije u Valašského Meziříčí a VZP za ni loni zaplatila 47 392 korun. Také třetí příčka připadla ženě – 107letá klientka z Brna loni čerpala péči za 23 128 korun.

Nejvíce klientů, jejichž věk se již přehoupl přes magickou hranici 100 let, má VZP v Praze (106), kde nejstarší klientka letos slaví 105 let, a na jižní Moravě (86), kde je nejstarší 107letá žena. Na třetím místě je podle počtu stoletých Středočeský kraj se 103letou nejstarší klientkou.

Jak už vše výše uvedené naznačuje, tvoří skupinu klientů starších 100 let převážně ženy – na jednoho muže jich připadá bezmála sedm.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?