VZP: Výdaje na biologickou léčbu loni o 800 mil. překročily plán

25. 4. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Náklady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na biologickou léčbu ve specializovaných centrech loni zhruba o 800 milionů Kč překročily plán a dosáhly 9,28 miliardy korun.


Po jednání správní rady VZP to řekl její člen a předseda sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO). Výdaje na takzvanou centrovou léčbu dlouhodobě stoupají. Letos VZP podle svého zdravotně-pojistného plánu počítá s částkou 10,35 miliardy korun. VZP má s počtem 5,9 milionu klientů zhruba 60 procent trhu, dalších asi 40 procent má šest zaměstnaneckých pojišťoven. Vzhledem k tomuto poměru by celkové náklady na specializovanou léčbu letos mohly činit kolem 17 miliard korun.

Ministerstvo loni zřídilo pracovní skupinu, která by měla dlouhodobě narůstající výdaje na biologické léky systémově řešit. Podle Vyzuly, který je jejím členem, ale zatím k žádnému řešení nedospěla. Vyzula si slibuje, že určité úspory přinese loni schválená novela, která omezila maximální ceny podobných léků v rámci jedné referenční skupiny. Komplexně ale podle něj situaci nevyřeší.

VZP má podle Vyzuly smlouvy na biologickou léčbu s 64 specializovanými centry. Na trhu je v současnosti 153 léčivých přípravků, které se využívají k léčbě 55 diagnóz. Každoročně přibývají nové léky a rozšiřuje se jejich využití i na další diagnózy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?