Z příbramské záchytky by mohla být noclehárna pro bezdomovce

24. 4. 2013 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud příbramská protialkoholní stanice zanikne nebo se přestěhuje jinam, uvolněné prostory budou sloužit lidem bez přístřeší. Radnice plánuje, že do nich rozšíří sousední noclehárnu pro bezdomovce, které by se tak zdvojnásobila kapacita zhruba na 20 lůžek. Novinářům to řekl místostarosta Ivan Šedivý (ODS).


Podle něj by v nových prostorách mohla vzniknout hlavně lůžka pro ženy, kterých je v současném zařízení nedostatečné množství.

Příbramská záchytná stanice podle radnice nesplňuje nové hygienické předpisy, je příliš malá a měl by v ní být trvale lékař. Město ale zařízení rozšiřovat nechce ani do něj investovat další prostředky. „Nemáme v plánu dávat do toho další peníze. Zatím to ale provozovat budeme,“ uvedl místostarosta Václav Černý (ODS).

Radnice by podle Šedivého uvítala, kdyby stanici provozovala krajská nemocnice. „Jednáme s krajem, musíme se dohodnout na základních principech. Myslím si, že ani město, ani kraj nekladou překážky,“ tvrdí Šedivý. Krajská radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM) ČTK řekla, že hejtmanství zatím nemá ujasněno, jak situaci řešit. Bývalý příbramský starosta a hejtman Josef Řihák (ČSSD) na pondělním jednání městského zastupitelstva uvedl, že by bylo lepší, kdyby kraj nějaké zařízení vybudoval v nemocnici.

Kromě Příbrami jsou ve středních Čechách protialkoholní stanice v Kolíně a Mladé Boleslavi. Kraj záchytkám každoročně přispívá na provoz po milionu korun, další peníze přidávají města i obce v okolí. Přesto musejí radnice provoz záchytek výrazně dotovat. V Kolíně se už rozhodli řešit problém s nedostatkem peněz zvýšením poplatku za nocleh na dvojnásobek. Nakolik je toto rozhodnutí účinné, je otázkou. Klienty jsou často lidé bez domova a vymáhání poplatků není zrovna úspěšné.

Tři středočeské protialkoholní stanice zaznamenaly loni nárůst počtu klientů. Do péče zdravotníků se dostalo 966 lidí, o 56 více než předloni. Téměř deset procent tvořily ženy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?