Za odchodem vedení nemocnice je politický nátlak, míní Zika

22. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Za odchodem manažersky úspěšného vedení Krajské nemocnice Liberec (KNL) je politický nátlak ČSSD. Právu to v pátek sdělil místopředseda regionálního sdružení ODS v Libereckém kraji a krajský zastupitel Radim Zika, podle kterého vše nasvědčuje tomu, že si prostor pro odvolání managementu nemocnice připravovalo vedení Libereckého kraje delší dobu.


„Za odchodem současného vedení Krajské nemocnice Liberec, které tuto největší nemocnici v kraji doslova vzkřísilo z mrtvých, spatřuji typický sociálně demokratický nátlak, kterému tiše přihlíží jeho další koaliční partner Změna pro Liberec v čele s primátorem Janem Korytářem,“ napsal Zika v tiskovém prohlášení.

Upozornil také, že Korytář, který se jako zástupce minoritního akcionáře liberecké nemocnice mohl stát arbitrem napjatých vztahů mezi vedením kraje a nemocnice, to raději vyměnil za podporu ve svém „nestabilním primátorském křesle“.

O sporech uvnitř liberecké městské koalice se totiž spekuluje už delší dobu. Liberecký primátor Jan Korytář, kterého si v prosinci loňského roku pozvaly tři odborové organizace z krajské nemocnice na setkání se zaměstnanci, skutečně odmítl do sporu mezi vedením kraje a nemocnice vstoupit.
Zika se podivil nad rychlostí, s jakou vedení kraje předložilo dozorčí radě na stůl nových pět členů představenstva.

„Získat do čela největší krajské nemocnice ekonomy, techniky, právníky, lékaře, kteří by mohli ze dne na den nastoupit do tak zodpovědných pozic, není samo sebou. Všichni víme, že se v takových případech nejenom obtížně hledají, ale také je jim nutné poskytnout dostatečně dlouhý čas k tomu, aby se mohli vyvázat ze svých závazků,“ konstatoval Zika. Management v čele s generálním ředitelem Luďkem Nečesaným pak označil za špičkové odborníky.

„Oficiální důvody, že vedení nemocnice rezignovalo o své vlastní vůli, mi ale nekorespondují s tím, jak znám Luďka Nečesaného jako manažera. Stejně tak znám velmi dobře i špičkový tým, v němž nechyběl přednosta neurocentra Petr Suchomel anebo traumacentra Richard Lukáš. A to jsou podle mého názoru osobnosti, které neodcházejí z boje ve chvíli, kdy je potřeba řešit hrozby odchodu lékařů,“ konstatoval Zika.

Už ve čtvrtek liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) připustil, že nové členy oslovili už dříve, protože měli signály o tom, že někteří členové vedení chtějí odejít. „Nejhorší pro nemocnici je nejistota a té chceme zabránit,“ uvedl Eichler.

Vedení liberecké nemocnice rezignovalo ve středu. Podle kuloárových informací k tomu ale bylo donuceno, protože v opačném případě by jej dozorčí rada odvolala z představenstva a ponechala je pouze v pozicích vedení nemocnice. To by následně odvolalo nově zvolené představenstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?