Za vybraného lékaře si lidé mohou připlatit od června

4. 5. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Za ošetření u vybraného lékaře si mohou lidé připlatit od června. Ministerstvo zdravotnictví dokončilo ceník, v něm stanovilo ceny od 5000 do 15.000 korun. Informaci lidovek.cz potvrdil ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.


Podle něj zřejmě největší zájem bude o připlácení na porodníky. Už teď je v porodnicích připlácení časté, ceníkem dostane jasná pravidla.

Legislativní náměstek Martin Plíšek ČTK řekl, že ceník bude součástí metodického pokynu pro nemocnice, vymezí platby za služby nehrazené ze zdravotního pojištění, což je například i výběr lékaře.

Metodický pokyn vydá ministerstvo ve věstníku do dvou týdnů, musí jen dokončit administrativní proceduru, řekl Sršeň. Ceník měl být hotový už v březnu, zdržení vzniklo kvůli pochybnostem právníků. Připlácení za výběr lékaře je podle kritiků na hraně zákona. Prý je možná i protiprávní, protože tím budou omezeni neplatící pacienti.

Ministerstvo proto současně se stanovením cen trvá na tom, že pacient, který si připlatí, nesmí předběhnout na operaci toho, který si nepřiplatil a léčení nezbytně potřebuje. Připlácení bude možné jen na plánované výkony, nikoli na výkony akutní.

Možnosti výběru lékaře budou pro pacienty omezeny kapacitami pracoviště, nesmí být překročeno únosné zatížení lékařů. Nemocnice bude muset ceník vyvěsit, měl by obsahovat jména lékařů, kteří mohou daný zákrok provádět.

Část vybraných peněz dostane lékař, který výkon provede, část se má rozdělit mezi další lékaře a zdravotnické zařízení. To by mělo peníze investovat do zkvalitnění služeb a vybavení. Z plateb tak budou mít užitek i pacienti, kteří si připlatit nemohou nebo nechtějí.

Podle ministerstva je možnost platby za lékaře na úrovni možnosti připlácet si za lepší pokoj. Zákon tuto možnost exaktně neupravuje, po mnoho let praxe ale nikdy připlácení na pokoj nebylo zpochybněno.
Některé nemocnice už sdělily, že výběr lékaře za příplatek nabízet nebudou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?