Záchranáři budou mít v Brně výcvikové centrum za 100 milionů

6. 9. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj chce za 100 milionů korun postavit záchranářům vzdělávací a výcvikové středisko v Brně.


Kraj bude žádat o dotaci, která by mohla pokrýt většinu nákladů. V případě úspěšné žádosti bude středisko hotové na podzim roku 2019. Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) zlepší připravenost záchranářů.

Centrum bude dostavbou výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje v městské části Brno-Bohunice, kde v posledních letech vznikla jedna ze tří nových základech v Brně. Středisko bude vybavené kromě nábytku i audiovizuální technikou, různými simulátory, ale například i místem pro výcvik zásahů na lezecké stěně. „V budově bude zázemí pro efektivní výuku dospělých, praktickou výuku modelových situací s využitím pokročilých simulátorů. Bude možný výcvik personálu pro mimořádné situace, krizové stavy, například pro vysoce nebezpečné nemoci nebo speciální letecké činnosti,“ vyjmenovala Brindzáková.

Radní schválili podání žádosti o podporu projektu. Dotace z Evropské unie by mohla pokrýt 85 procent a ze státního rozpočtu pět procent. „Moderní výcvikové středisko by mělo být hotové v září 2019. Jeho cílem je zlepšit připravenost zdravotnické záchranné služby k poskytování kvalitní a efektivní přednemocniční neodkladné péče,“ uvedl hejtman Šimek.

Obyvatelům se tak podle něj dostane kvalitnější péče s ohledem na nové postupy a poznatky na poli urgentní medicíny. „Středisko zvýší úroveň pracovních podmínek pro lektory a umožní výuku v oblasti urgentní medicíny i krizové připravenosti na jednom uceleném pracovišti,“ dodal Šimek.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?