Záchranáři neprotestovali, a tak na ně ministr zapomněl

25. 3. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Doktoři od záchranek se cítí podvedeni a litují, že na rozdíl od kolegů v nemocnicích mlčeli.


Podpořili ministra, on na ně zapomněl. Lékaři záchranné služby kraje Vysočina podrželi ministra zdravotnictví Leoše Hegera v době krize, kdy lékaři z nemocnic hrozili odchodem a nyní se cítí ošizeni.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger sice lékařům navýšil tarifní platy. Peníze pro lékaře - záchranáře ale nevyčlenil a starost o lékaře záchranky nechal na krajích.

„My jsme také lékaři, je smutné, že na nás ministerstvo zapomnělo. Celá záležitost je v rovině jednání, ale obávám se, že pro nás záchranáře nebudou peníze. Nikomu z nás se to nelíbí,“ povzdechne si lékař ZZS kraje Vysočina Miroslav Havlík z Jihlavy. Je to podvod,“ říká primář havlíčkobrodské ZZS Aleš Ošťádal.

Jak vysvětluje, dojde do budoucna k výraznému nepoměru platů lékařů v nemocnicích a lékařů od záchranek. To bude mít následky. „Už léta mají primáři záchranné služby problém získat lékaře, kteří by chtěli u záchranky pracovat. Za špatných platových podmínek to bude ještě horší,“ vysvětluje Ošťádal.

Jak říká, vyšší platy si lékaři v nemocnicích vyvzdorovali, ale bylo řečeno, že navýšení platů se bude týkat všech. „Navýšení platů lékařů ZZS by měl zajistit stát,“ konstatuje primář. Podle ředitelky ZZS kraje Vysočina Vladislavy Filové je problém jinde.

Kdo vše zaplatí?

To se uvidí časem „Ministerstvo ve svém memorandu přislíbilo peníze i lékařům záchranné služby. Ti jsou zařazeni i v nařízení vlády, které stanovuje novou platovou tabulku. Pak ale vydalo změnu úhradové vyhlášky, která řeší přesun financí od zdravotních pojišťoven pouze pro lůžková zařízení ústavní péče, tedy pro nemocnice, nikoli pro záchranné služby,“ vysvětluje Filová.

Jinými slovy, ministerstvo našlo zdroj pouze na vyšší platy lékařů v nemocnicích, na záchranky peníze neuvolnilo. Veškerá úhrada těchto financí padá na kraje, které na to nemají.

Na jeden kraj to přitom vychází kolem deseti milionů korun. Asociace záchranářů si nejprve myslela, že jde o opomenutí. O chybu však nešlo, což potvrdil i mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Lukáš Kettner vedoucí krajského odboru zdravotnictví pořád doufá, že vše vyjasní jednání mezi ministerstvem a kraji.

„Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek proti tomu protestoval, ozvala se i Asociace krajů, údajně je to nedopatření, otázka je, jak se k tomu nakonec ministerstvo postaví,“ říká Kettner.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?