Záchranka kraje nechce nést zodpovědnost za očkování

16. 12. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské záchranné službě vadí, že by měla nést zodpovědnost za komplikace, které může přinést očkování vakcínou proti prasečí chřipce.


Proto podala takzvaný rozklad proti rozhodnutí ministerstva, jež podle záchranky přeneslo zodpovědnost ze sebe na vakcinační centra, a ta jsou právě na záchranné službě.

„Pokud by někdo měl po očkování komplikace, obrátil se na soud, pak podle našich právníků neseme zodpovědnost my. Chceme docílit toho, aby nám ministerstvo dalo písemné vyjádření, že zodpovědnost je na ministerstvu,“ řekl Právu náměstek ředitele středočeské záchranky Petr Mach.

Ministerstvo už se několikrát vyjádřilo, že zodpovědnost nese stát.

„Byla to ale jen vyjádření politiků v tisku, my žádné takové oficiální a písemné potvrzení nemáme,“ namítal Mach.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že vakcinační centra jsou povinna se řídit rozhodnutím ministerstva zdravotnictví o mimořádném opatření, které bylo vydáno podle platné legislativy.

„Vzhledem ke stále stoupajícímu počtu obětí viru pandemické chřipky a významnému nárůstu těžkých průběhů onemocnění s nutnou hospitalizací považujeme dlouhodobý obstrukční postoj Středočeské záchranné služby, a tedy vakcinačních center ve Středočeském kraji, za velmi nebezpečný,“ uvedl Sršeň, čímž připomněl to, že se ve středních Čechách začalo s očkováním o dva týdny později než jinde, protože záchranka poukazovala na nesprávnost šarží.

To se nakonec vyjasnilo a začalo se očkovat. V současné době je v kraji očkováno jen kolem 500 pacientů, přitom má záchranka k dispozici tři tisíce vakcín.

„Lidé nemají příliš zájem a bojí se komplikací,“ uvedl Mach. Podle ministerstva je ale chyba právě u zdejších záchranářů.

„Systematicky tu dochází ke znejišťování pacientů nerelevantními informacemi, které ve svém důsledku mohou vést k jejich ohrožení,“ dodal Sršeň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?