Zahraniční kliniky budou lákat české lékaře. Odejdou?

20. 10. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Mostecká nemocnice, která shání řadu doktorů, může o další přijít. Stejně jako jiné v Česku.


Hrozí odchod mosteckých lékařů do zahraničí? Budete chodit do své ordinace s obavou, že tam již svého doktora jednoho dne nenajdete? Může se to stát.

Na konci října se bude v Praze konat 1. Mezinárodní veletrh lékařství a zdraví, kde se bude prezentovat 30 klinik z Německa a jedna z Rakouska. Ty se budou snažit oslovit české lékaře a nabídnout jim volná pracovní místa.

„Tento veletrh bohužel přinesla doba. Nikdy jsem si nemyslela, že něco takového bude existovat, ale vlastně pan prezident Klaus již v 90. letech, kdy propagoval volnou ruku trhu, řekl, že až bude lékařů tak málo, jako bylo tehdy právníků, budou si moci diktovat cenu své práce.Ktomu v českých zemích ale jen tak nedojde, takže se nedivme, že je tu veletrh,“ myslí si mostecká lékařka Alena Dernerová.

Jaký je její osobní názor na odchod lékařů do zahraničí? „Je mi líto, že čeští lékaři odchází, ale nemají jinou volbu. V současné době je to po 6 letech studia totální živoření. Konkrétně, 25letá absolventka má čistého 12,5 tisíce korun. Následuje systém vzdělávání, který je t.č. chaotický, diskriminující ženy. Atestaci by mohly složit ve 30 letech a pokud chtějí specializaci, tak to jsou další dva roky navíc. Dále si vše musí mladí lékaři hradit sami, pokud nepodepíší vazalskou smlouvu s konkrétní nemocnicí. Když někdo hovoří o vysokých platech lékařů, pak vždy zapomíná na to, že jsou to tvrdě vydělané peníze na službách, které činí 100 až 150 přesčasových hodin měsíčně. Co pak rodinný život? A to ještě chtěla vláda snížit platy o 10%. Je se pak čemu divit?“

Jak vypadá takový život českého lékaře v zahraničí? „Mám osobní zkušenost, kdysi jsem tři roky v zahraničí pracoval, a naši lékaři jsou svým vzděláním a znalostmi jistě velmi kvalitní a žádaní,“ uvedl lékař Roman Kraus. Jeho kolegové si však prý musejí uvědomit, že začátky jsou těžké, nástupu do práce předchází vyřízení řady dokumentů i splnění jazykových zkoušek.

„Pokud je někdo maximálně motivován a je schopen pár měsíců nebo možná první rok žít v nepohodlí, v určitém nepříliš vstřícném vztahu svých kolegů, tak se, pokud je to dobrý lékař, uchytí,“ řekl Kraus.

Má prý známé, kteří po delší době získali v zahraničí významná místa. Kraus však varoval před pouhým přepočítáváním jejich platu, v zahraničí je podle něj potřeba počítat s vyššími životními náklady včetně například pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?