Zájem o očkování proti klíšťatům prudce stoupl

15. 7. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě v posledních letech významně roste. Ukazují to mimo jiné data Všeobecné zdravotní pojišťovny, která za první pololetí letošního roku vyplatila příspěvek na vakcínu už bezmála 75 tisícům klientů.


TISKOVÁ ZPRÁVA VZP

To je dramatický nárůst vzestupného trendu oproti loňsku, kdy za celý rok stejný benefit využilo jen o 10 tisíc klientů více.

Ještě větší nárůst zaznamenala pojišťovna v částce, kterou klienti jako příspěvek na vakcínu loni a letos v prvním pololetí čerpali. Zatímco loni to za celý rok bylo 42 milionů, letos za prvních šest měsíců jde už o 45 milionů korun. Jedním z důvodů je i to, že zatímco loni byla výše příspěvku maximálně 500 korun, letos od března mohou klienti čerpat v rámci speciálního očkovacího programu až 650 korun.

Průměrné náklady na léčbu jednoho nemocného s klíšťovou encefalitidou se pohybují kolem 14,5 tisíce korun ročně. Nemoc ovšem nezřídka zanechává vážné trvalé následky, jako je například ochrnutí, poruchy soustředění či snížení intelektuálního výkonu. S tím pak souvisejí další náklady v sociální a zdravotní oblasti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?