Zájem rodičů o očkování dětí i sebe proti chřipce je minimální

11. 1. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Zájem rodičů o očkování dětí i sebe proti chřipce je podle dětského lékaře Miroslava Tomse minimální. Děti jsou přitom infekcí ohroženy více, protože si teprve budují imunitu. Některé nemohou být očkovány kvůli jiným zdravotním problémům, neočkují se také kojenci do půl roku věku.


Lékaři proto radí očkování dospělým z jejich okolí, aby se riziko nákazy snížilo.

„Zájem rodičů o očkování proti chřipce je v podstatě nulový,“ potvrdil ČTK Toms. Aktivně se na očkování ptají nanejvýš ti, kteří je podstoupili v předchozím roce. „Souvisí to s antiočkovací dehonestující náladou v celé společnosti. Myslím si, že v tom je ČR naprostý unikát,“ řekl lékař.

Kritici tvrdí, že onemocněla i řada očkovaných lidí. Vidí za propagací snahu farmaceutických firem o vyšší zisk. Takové vysvětlení odmítl předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula, podle něj je účinnost a bezpečnost vakcíny plně prokázána. Očkování ochrání až 90 procent zdravých dospělých, u seniorů sníží až o 70 procent počty hospitalizací pro zápal plic a až o 80 procent riziko úmrtí.

Podle profesora Prymuly je nutno vnímat chřipku jako závažné onemocnění. Je vysoce nakažlivá, viry se šíří kapénkami, inkubační doba je jeden až čtyři dny. Hlavními přenašeči jsou děti, vylučují větší množství viru a delší dobu než dospělí. Nakazí se ve školním kolektivu a nákazu přenesou na sourozence, rodiče, pečovatelky i prarodiče.

„Na proočkovanost dětí má zásadní vliv názor jejich pediatra a jeho ochota přesvědčovat rodiče. Takových ale je málo,“ poznamenal Toms.

Při současném nárůstu chřipkových onemocnění radí rodičům, aby dítě s teplotou nechali v klidu v posteli, zajistili mu dostatek tekutin a sráželi teplotu běžnými léky a zábaly. V rodině je vhodné bránit šíření nemoci zákazem návštěv, pečlivým mytím rukou, větráním a používáním papírových kapesníků.
Chodit k lékaři při prvních příznacích obtíží není nutné. Toms radí dát čas na vývoj projevů a reakci těla na léčbu. Pokud horečka do dvou až tří dnů neklesne, je vhodná konzultace s pediatrem, případně jeho návštěva.

„Ihned je nutno vyšetřit dítě, pokud je apatické, obtížně dýchá, má změny prokrvení kůže, málo pije nebo opakovaně zvrací,“ shrnul varovné příznaky lékař a dodal, že je samozřejmě nutno přivolat pomoc, pokud má dítě křeče nebo jiné poruchy vědomí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?