Závazky zadlužené kladenské nemocnice přesáhly 309 milionů korun

8. 3. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Závazky kladenské nemocnice, která se potýká s ekonomickými problémy, už převýšily 309 milionů korun. Na jednání středočeského zastupitelstva to uvedl hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).


Zastupitelé schválili navýšení základního jmění nemocnice o 95 milionů korun, aby bylo možné udržet provoz zařízení. O další pomoci by měli rozhodovat v červnu. Vedení kraje podle Kupky sáhlo do třísetmilionové finanční rezervy, která byla v krajském rozpočtu vytvořena právě pro krytí ekonomických ztrát oblastních nemocnic. „První krok směřuje k tomu, abychom dokázali zajistit nezbytný chod,“ řekl Kupka. Zároveň by měly začít kroky směřující k ozdravení hospodaření nemocnice.

Nemocnici v Kladně podle Kupky tíží závazky po lhůtě splatnosti ve výši 234 milionů korun. Další typ závazků představuje čerpání kontokorentního úvěru ve výši až 55 milionů korun a dále dvacetimilionový závazek vůči faktoringové společnosti, která pomáhala s hrazením faktur, u nichž nebylo možné zajistit žádný odklad.

Nemocnice zaznamenala předloni ztrátu zhruba 185 milionů korun a za loňský rok je odhadována na 90 milionů. Nové představenstvo kvůli ztrátovému hospodaření odvolalo ředitele Vladimíra Lemona, který nemocnici vedl za bývalého vedení kraje. Od 1. března má zařízení nového ředitele Petra Poloučka, který vzešel z výběrového řízení.

Lemon už dříve řekl, že ztrátové hospodaření nelze vyřešit, dokud se nezmění systém financování nemocnic a nastavení smluv s pojišťovnami. Poukázal na to, že různá zařízení dostávají od pojišťoven různé částky za stejné výkony. Podle Kupky je spolu s nízkou úhradou zdravotnických výkonů problémem také nepříznivá skladba pacientů z hlediska zdravotních pojišťoven.

Vedení nemocnice i kraj se snaží vyjednat s pojišťovnami lepší podmínky pro hrazení péče. Pokračuje také audit prověřující správnost vykazování úkonů, protože podle výkazů nemocnice dostává od pojišťoven peníze. Nemocnice může podle Kupky ušetřit i soutěžemi na nákup materiálu a léků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?