ZČU letos zahájí přestavbu zdravotnické fakulty až za 200 mil. Kč

6. 2. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) letos zahájí rozsáhlou rekonstrukci budovy fakulty zdravotnických studií až za 200 milionů korun.


Fakulta sídlí v budově bývalého generálního ředitelství plzeňské Škodovky v Tylově ulici poblíž centra. Půjde o největší letošní investici školy s 11.500 studenty a více než 2100 zaměstnanci s ročním rozpočtem přes dvě miliardy korun. Řekl to rektor Miroslav Holeček.

„Předpokládáme, že na jaře letošního roku bude na rekonstrukci Tylovy 59 vypsáno výběrové řízení na dodavatele. Plánovaný termín zahájení prací je srpen až září, dokončeny by měly být příští rok v červnu,“ řekla mluvčí univerzity Kamila Kolářová. O letních prázdninách v roce 2018 by se měla do obnovených prostor nastěhovat kompletní fakulta zdravotnických studií, tedy také část, která dosud sídlí na náměstí Odboje 18 v Plzni-Bolevci. Fakulta má nyní okolo 800 studentů a stále se rozšiřuje.

Plánované náklady přestavby jsou včetně DPH do 200 milionů korun. „Předpokládá se spoluúčast ZČU ve výši deseti až 15 procent. Přesnou částku ukáže až výběrové řízení,“ uvedla mluvčí.

ZČU už loni předala městu budovu v Tylově 18, kterou měla ve výpůjčce. Stejný úmysl měla i s objektem v Husově ulici 11, kde sídlila fakulta ekonomická. Zastupitelstvo města Plzně ale ve svém prosincovém usnesení převod budovy neschválilo. „Ještě to právně ošetřujeme, ale zdá se, že budova zůstane naším vlastnictvím. Tam bychom šli cestou pronájmu, případně někdy i prodeje,“ uvedl rektor. Pozemek patří univerzitě, budovu získala škola od města darem. Obdobná situace je také u objektu v sadech Pětatřicátníků 27, zde ale zastupitelstvo schválilo, že objekt převezme zpět a s ním odkoupí i pozemek.

Z objektu Husova 11 se kromě ekonomické fakulty, která nově sídlí v kampusu na Borech, vystěhovala také Univerzita třetího věku. Ta přesídlila do Jungmannovy 1 blíže centru, kde je v nárožním prostoru po bývalé galerii také prodejna odborné literatury a literární kavárna. Budovu v Husově ulici univerzita aktuálně využije jako přechodné sídlo pro fakultu zdravotnických studií po dobu rekonstrukce Tylovy 59.

ZČU tak nyní bude učit na třech místech - v hlavním kampusu Zelený trojúhelník v Plzni na Borech, v centru města u náměstí a v budově bývalého ředitelství Škodovky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?