Zdravotní gramotnost Čechů je špatná, patří k nejhorším v EU

26. 8. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní gramotnost Čechů je špatná a pohybuje se na posledních místech v Evropské unii. Upozornil na to předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) Štěpán Svačina.


Lékařské i pacientské organizace se na dnešním setkání v Kaiserštejnském paláci v Praze shodly, že chtějí zdravotní gramotnost Čechů a komunikaci mezi pacienty a lékaři zlepšit. Přispět ke zlepšení by měla podle Svačiny ministerstva zdravotnictví i školství.

Podle Svačiny má vinu na nedostatečné zdravotní gramotnosti kromě ministerstva zdravotnictví i resort školství, který schvaluje vzdělávací materiály. Příkladem uvedl, že učebnice Výchova ke zdravotnímu životnímu stylu obsahuje zavádějící informace. Napsali ji prý pedagogové bez lékařské oponentury.

Svačina ve svém projevu také připustil, že Česká lékařská společnost JEP se komunikací s pacienty doposud zabývala málo. „V České republice máme obrovské rezervy. Na diagnózy se přichází pozdě. Pacienti jsou málo vzdělaní a přicházejí relativně pozdě k lékaři. Neuvědomují si závažnost nemoci a málo spolupracují v léčbě,“ doplnil.

Dostupnost lékařské péče se podle něj postupně zlepšuje a nových léčebných postupů a léků přichází mnoho, přesto má Česko ještě rezervy. Dlouho trvá, než se nový lék k pacientům dostane.

Výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, která setkání zorganizovala, Jakub Dvořáček vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby dostatečně využilo nové evropské fondy se stovkami miliard korun.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová ČTK řekla, že směr, jakým se bude české zdravotnictví ubírat, určuje 13 akčních plánů. Ty schválila minulý týden vláda. „Je tam i akční plán, který se týká velmi důležité zdravotní gramotnosti,“ dodala. Do budoucna souvisí s otevřením takzvaných center zdraví, která by se v krajích měla zaměřovat na osvětu odborné i laické veřejnosti i prevenci onemocnění.

O pacientských organizacích se mluví i na půdě Evropského parlamentu, v žádných dokumentech ale podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) nejsou. V rámci Evropy prý spolu tyto organizace nespolupracují. Propojit by je podle Konečné měly nové projekty, které EP připravuje.

Zástupci 75 pacientských organizací dnes diskutovali s 12 vybranými odbornými lékařskými společnostmi o možnostech zlepšení lékařské péče i problémech pacientů. ČLS JEP sdružuje zhruba 35.000 členů, lékařů a pracovníků ve zdravotnictví. Odborných lékařských spolků má až 130.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?