Zdravotní pojišťovny hradí prevenci ve vymezených intervalech

29. 10. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Než se člověk objedná k lékaři na pravidelnou preventivní prohlídku, měl by si ověřit, kdy na ní byl minule. Když přijde dříve, než je interval pro úhradu ze zdravotního pojištění, může se mu stát, že si prohlídku zaplatí sám. Časové rozmezí a obsah preventivních prohlídek u praktického lékaře pro děti i dospělé, u gynekologa a u zubaře stanoví vyhláška ministerstva zdravotnictví...


Za prevenci nedává pacient třicetikorunový regulační poplatek.

Pro preventivní prohlídky u praktického lékaře je stanoven dvouletý interval. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se podle svého mluvčího Jiřího Roda dohodla se sdružením praktiků, že prohlídku mohou vykázat jednou za 24 měsíců, interval může být až o 90 dní kratší. Pokud ve stanovené době na další preventivní prohlídku nepřijde, může být provedena a vykázána kdykoli později.

Pro obor gynekologie a porodnictví stanoví vyhláška preventivní prohlídku od 15 let věku jednou ročně. Za jeden rok se počítá souvislá doba 365 dní, toleruje se odchylka nanejvýš 15 dní. Gynekologové se dohodli s VZP na odchylce až 60 dní. Stejná dohoda platí i pro screeningové vyšetření rakoviny čípku děložního.

„Znamená to tedy, že na další preventivní prohlídku u gynekologa může jít žena nejdříve 306. den po předchozí, tedy po zhruba deseti měsících. Jen tehdy může být tato prohlídka lékařem vykázána a pojišťovnou uznána a proplacena jako preventivní,“ upřesnil Rod.

Na preventivní prohlídky chodí jen třetina dospělých. U dětí většinou problém nebývá, rodiče je na preventivní prohlídky vodí. Výpadky bývají u dětí v zubní prevenci, což je častý problém i u dospělých.

Přehled preventivních prohlídek hrazených z pojištění je na webech zdravotních pojišťoven. Dospělým ve věku 18, 40, 50 a 60 let platí pojišťovny vyšetření cholesterolu v krvi. Od 40. roku hradí ve čtyřletých intervalech vyšetření EKG. Od 45 let platí ve dvouletých intervalech i preventivní kontrolu cukru v krvi a od 50 let ve dvouletých intervalech preventivní vyšetření stolice na přítomnost krve. Ženám od 45 do 69 let platí pojišťovny jednou za dva roky mamografické vyšetření prsou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?