Zdravotní pojišťovny seberou žatecké nemocnici miliony

13. 12. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli úsporám a škrtům v resortu zdravotnictví přijde už tak hodně napjatý rozpočet žatecké nemocnice příští rok o tři miliony korun. Zařízení tak možná provede méně výkonů; zadarmo operovat nemůže.


Bude se škrtat, nakázalo ministerstvo zdravotnictví v úhradové vyhlášce pro příští rok. Všechna zdravotnická zařízení tak dostanou od pojišťoven méně peněz. Týká se to i jediné plně funkční nemocnice v okrese Louny - Nemocnice Žatec.

„Pokud chybějící peníze neseženeme jinde, mohou mít tyto škrty samozřejmě za následek drobné omezení dostupnosti zdravotní péče. Některé operace nebo výkony, na které už nebudou peníze, by se musely případně zrušit nebo odložit. Nemůžeme operovat zadarmo, nikdo nám potom takové výkony neproplatí,“ připouští možné problémy s chybějícími několika miliony ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák.

Podobné problémy přitom mají už letos některé jiné české nemocnice. Ke konci roku jim na některé operace dojdou peníze a pacienty tak musí přesouvat do dalšího roku. Týká se to ale hlavně velmi nákladných a složitých operací. Žatecké nemocnice se to zatím nedotklo, a i kdyby prý podle vedení příští rok problémy nastaly, nebudou výrazné. Pacienti se nemusí bát, že jim zdravotní péče nebude poskytnuta.

Návrh nové úhradové vyhlášky zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví před několika dny. Výsledek jednání je pro nemocnice, samozřejmě i tu žateckou, nepříznivý. Budou muset ještě více než dosud šetřit a hledat další zdroje financování, od pojišťoven totiž jistě dostanou méně než letos a loni. „Podle návrhu by nemocnice měly dostat platby ve výši devadesát osm procent jejich úhrad z roku 2009,“ uvedla za největší tuzemskou zdravotní pojišťovnu VZP Petra Friedlová.

A kolik to přesně znamená mínus pro Nemocnici Žatec, která se v posledních letech potýká s hodně napjatým rozpočtem a několik let bojuje se ztrátou? Dvě procenta se nezdají moc, ale pro malou nemocnici to znamená o několik milionů méně.

„Vyčíslili jsme to na tři miliony mínus,“ prozradil Novák.
Financování nemocnice se podle něj podařilo v posledním roce stabilizovat, finanční problémy už prý nehrozí. Chybějící peníze, tři miliony korun, ale samozřejmě budou chybět.

„Budeme hledat jiné možnosti, kde tyto potřebné peníze sehnat. Oslovujeme i okolní města a obce s žádostí o příspěvek, jsme jediná fungující nemocnice v okrese, uvidíme, jak se k tomu města postaví. Doufáme v jejich pomoc, staráme se i o jejich občany, nemáme tu jen lidi ze Žatce,“ dodal ředitel nemocnice Čestmír Novák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?