Zdravotní sestry citelně chybí nejen v nemocnicích

21. 3. 2016 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
S jejich nedostatkem bojují i v charitativních zařízeních nebo v domovech důchodců. Navíc nemohou konkurovat nemocnicím náborovými příspěvky nebo vyšším mzdovým ohodnocením této náročné práce.


Patnáct všeobecných zdravotních sester nyní chybí v ostravské městské nemocnici. Sehnat náhradu, pokud se některá rozhodne odejít do jiného oboru, na mateřskou nebo do důchodu, není jednoduché.

„Situaci řešíme prostřednictvím náborové kampaně. Sestry na vybraných odděleních mohou získat náborový příspěvek až čtyřicet tisíc korun. Jedná se o oddělení interny, geriatrie a kardiologie s tím, že na geriatrii a kardiologii se nám už podařilo situaci personálně stabilizovat,“ říká náměstkyně pro ošetřovatelskou péči městské nemocnice Gabriela Goryczková. A dodává, že díky náborovým příspěvkům již získali šest všeobecných sester.

Nižší výdělky

Nemocnice však nejsou jediné organizace, které mají problém se sháněním zdravotnického personálu. Charitativní organizace, které pečují rovněž o seniory, nemocné, lidi bez domova nebo umírající, mají navíc v rámci náboru horší pozici. Nejenže si většinou nemohou dovolit desetitisícové náborové příspěvky, ale také mzdy jsou zde nižší než ve zdravotnictví.

„Až o pět tisíc korun,“ potvrzuje Tomáš Surovka, oblastní ředitel Armády spásy. Také oni shánějí zdravotní sestry, které potřebují pro své domovy Přístav, starající se o lidi bez střechy nad hlavou, jen velmi těžko. „Momentálně končí jedna sestřička a máme problém sehnat za ni náhradu,“ připouští Surovka s tím, že kromě peněz hraje roli i „cílová skupina“, o kterou zde zdravotnice pečují. Celkem ve třech domovech Přístav, z nichž dva jsou v Ostravě a jeden ve Frýdku­ ­Místku, pracuje jedenáct zdravotních sester.

Z přesvědčení

„Já jsem si to vysnila,“ říká o své práci osmatřicetiletá Alexandra Čubová, která je osm let zaměstnaná v Hospici svatého Lukáše. Toto zařízení ostravské Charity pečuje o lidi v posledním stadiu života. A tak, jak z charitních zařízení občas utíkají sestřičky zpět do zdravotnictví, ona zvolila cestu právě opačnou. „Mým cílem tady je udělat z pacienta člověka,“ prozradila své motto.

Dříve pracovala také ve zdravotnictví. Tam se ale podle svých slov setkávala i s přístupem, že umírající člověk už vlastně nic nepotřebuje. „Pro mě je podstatné, že o něj mohu a chci projevit zájem,“ sděluje další pohnutky, proč se rozhodla pro tak náročné povolání. A jak doplňuje, cení si zde nejen přístupu personálu ke klientům, ale také vztahů mezi zaměstnanci hospice. „Vzájemná podpora je tady velmi důležitá, protože lidé zde často umírají,“ říká Čubová.

Charita Ostrava zaměstnává celkem 34 zdravotních sester. Kromě lůžkového a mobilního hospice také v charitních domovech pro seniory. I jich se tedy citelně dotýká obecný nedostatek sester ve zdravotnictví. Právě v Hospici svatého Lukáše nyní také jednu hledají.

Podařilo se to

A to jsme ještě nezmínili domovy pro seniory a další organizace, kde se bez zdravotních sester neobejdou. Například město Ostrava zřizuje mimo jiné i sedm domovů důchodců.

„Loni přechodně odešla část zdravotnického personálu z některých příspěvkových organizací města do nově otevřeného Sanatoria Jih. Místa zdravotních sester se ale podařilo obsadit. Nyníse s nedostatkem zdravotnického personálu nepotýkáme,“ dodala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?