Zdravotní sestry se vzepřely

23. 2. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Stávka, protesty a nesouhlas zdravotníků. To vše se po třech letech vrací do karlovarské nemocnice. Tehdy se lékaři odmítli smířit s koncepcí zdravotnictví, kterou prosazovalo vedení Karlovarského kraje, a vyšli do ulic. Nyní hrozí to samé.


Pacienty neohrozí

Zítra v poledne se chystají stávkovat zdravotní sestry, a to přímo před budovou ředitelství v areálu karlovarské nemocnice. Protestovat budou proti avizovanému snižování mezd a proti personálním změnám v managementu nemocnice. Stávka se v žádném případě nemá dotknout pacientů.

„Nejde ani tak o stávku, jako o výstražnou protestní demonstraci, na níž chceme přednést naše požadavky. Nesouhlasíme se snižováním platů a chtěli bychom udržet mzdy minimálně na současné úrovni. Protestujeme také proti tomu, aby nemocnici řídili dosazovaní politici, zatímco odborníci byli odvoláváni,“ uvedla Martina Demeterová Trapani, vrchní sestra interny.

Dodala, že dalším požadavkem středního zdravotnického personálu je ekonomické rozdělení všech tří nemocnic, tedy karlovarské, chebské a sokolovské, které Karlovarský kraj před pěti lety sloučil do jedné akciové společnosti.

„Petici proti odvolání Filipa Bergera, ředitele pro lékařskou péči Karlovarské krajské nemocnice, a Romana Brázdila, náměstka pro lékařskou péči karlovarské nemocnice, podepsalo na 250 zdravotníků. Předpokládáme ale, že zítra se nás před budovou ředitelství sejde daleko více,“ dodala Trapani.

Protestní demonstraci zdravotních sester podporuje i místní organizace Lékařského odborového klubu.
„Plně za nimi stojíme,“ uvedl předseda LOK Peter Igaz.

Jiný názor

Naopak sokolovská nemocnice bubnuje kvůli avizované stávce na poplach a s postupem karlovarských zdravotních sester nesouhlasí.

„Nechceme, aby za nás mluvil někdo jiný. S tím, že sestry protestují proti snižování platů, bychom i souhlasili, ale výhrady máme k formě a úrovni prosazování těchto požadavků. A oproti karlovarským my s odvoláváním ředitele Bergera a náměstka Brázdila souhlasíme. To nebyli manažeři za celou krajskou nemocnici, ale prosazovali pouze karlovarskou,“ uvedla Zuzana Fialová, náměstkyně pro lékařskou péči sokolovské nemocnice. Ta proto na zítřek svolává zaměstnance sokolovské nemocnice.

„Musíme se ozvat a jasně projevit svůj názor. Karlovarský Lékařský odborový klub a Hnutí Doktoři vážně ohrožují realizaci připravovaných změn v krajské nemocnici.

Kraj, v čele s hejtmanem, a Sokolovská uhelná jsou nám stále ochotni pomoci,“ stojí v dopise, který Fialová rozeslala zaměstnancům sokolovské nemocnice.

Protiprávní akce?

Karlovarský kraj byl o protestu zdravotních sester informován včera odpoledne. „Oficiálně vedení kraje předem nikdo nesdělil, že by se akce měla konat, a jsem informován, že ani vedení KKN ji nemělo oficiálně nahlášenu. Pokud od nás údajně sestry karlovarské nemocnice něco požadují, měly by nám dát vědět, kdo a co požaduje,“ uvedl Václav Larva (ČSSD), krajský radní pro zdravotnictví.

„Střední zdravotnický personál se prý obává údajného snížení platu, ale z naší strany nikde nepadlo, že by ke snížení platů kohokoliv v KKN mělo dojít. Důvody pro stávkovou aktivitu mi tedy nejsou jasné,“ dodal Larva.

Později doplnil: „Dnes odpoledne jsem byl právním zástupcem KKN Bezděkem informován, že předseda LOK nemocnice Karlovy Vary oznámil vedení KKN konání tak zvané „výstražné stávky“ dne 24. února od 12 hodin.

Předseda LOK Igaz byl právníkem nemocnice upozorněn, že se jedná o protiprávní akci, která nemá oporu v zákoně č. 2/1991 Sb. o kolektivním vyjednávání.“ Krajský radní pro zdravotnictví upozornil, že podle vyjádření krajské odborové centrály středního zdravotnického personálu v Plzni je dosavadní jednání managementu KKN považováno za korektní.

„Centrála upozorňuje na nutnost zajistit příjmy středního zdravotnického personálu na úrovni loňského roku. K plánované protestní akci se staví negativně,“ konstatoval Václav Larva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?