Zdravotníci ve "státním" si loni přišli na víc peněz

2. 9. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Příjmy lékařů a sester rostly loni rychleji ve fakultních nemocnicích a v nemocnicích krajů a měst, než v soukromých zařízeních, kde se mzdy neřídí státními tabulkami. Průměrný plat v nemocnicích ministerstev, krajů, obcí a měst stoupl meziročně o 4,2 procenta na 30 403 korun, v privátních zařízeních narostla průměrná mzda o 2,8 procenta na 25 439 korun. Uvedl to Ústav zdravotnických informací a statistiky na svém webu. Průměrná měsíční mzda v národním hospodářství činila 25 112 korun.


K rychlejšímu růstu tabulkových platů ve zdravotnictví přispěl tlak odborů. V akci „Děkujeme, odcházíme“ dala na konci roku 2010 výpověď třetina nemocničních doktorů, sestry se nepřipojily. Po podpisu memoranda, v němž vláda slíbila splnit požadavky odborářů, lékaři výpovědi stáhli.

Lépe už nebude

Nemocnice nyní varovaly, že na zvýšené platy už nebudou mít. Úhradová vyhláška jim snížila příjmy, zatížil je také růst DPH. Celková ztráta nemocnic v prvním pololetí přesáhla dvě miliardy korun. Ministr zdravotnictví Martin Holcát slíbil, že nemocnicím v úhradové vyhlášce na příští rok přidá. Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun.

Podle statistiků dostávali loni lékaři ve státních zařízeních měsíčně v průměru včetně všech příplatků 61 078 korun, sestry 29 150 korun. V privátních zařízeních a lázních měli lékaři měsíčně v průměru 55 957 korun a sestry 23 567 korun. Lékaři k těmto datům uvádějí, že jejich příjmy jsou za zhruba 1,5 úvazku, výrazně je navyšují přesčasy a služby. Tarif tvoří jen polovinu příjmu.

Podle předpisů o platu bylo loni odměňováno 92 780 zaměstnanců, což je 37 procent všech pracovníků zdravotnictví. Celkově jim stouply platy v průměru o 1215 korun, nejvíc lékařům, o 3391 korun, sestrám o 1005 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?