Zdravotníci vyzvali vládu k výraznému přidání peněz do resortu

21. 3. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Odbory, nemocnice, lékařská komora a pacienti vyzvali vládu k výraznému přilití peněz do zdravotnictví, do tří let by platy měly stoupnout o třetinu, každý rok o deset procent. Na jednání s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) podpořili jeho návrh na růst odvodů státu, který by každý rok resortu přinesl deset miliard korun.


Vláda by podle nich měla přijmout slib, který bude pro zdravotníky „světlem na konci tunelu“, a do nemocnic se začnou vracet.

Mluvčí krizového štábu nemocnic, odborů a pacientů Petr Fiala novinářům řekl, že hejtmani a ředitelé nemocnic by měli garantovat pracovníkům ve zdravotnictví, že peníze, které přijdou navíc, využijí na platy a nábor dalších pracovníků v personálně oslabených nemocnicích.

V registru České lékařské komory je 41.700 činných lékařů, z nich přes 2300 pracuje v zahraničí. Z více než 39.000 lékařů činných v Česku je 12.700 soukromých a 28.900 zaměstnanců, z nich část pracuje v nemocnicích a část zaměstnávají jiní lékaři ve svých soukromých ambulancích.

Nemocnice hledají prostřednictvím inzerátů tisícovku lékařů. Podle komory by nemocnice potřebovaly přijmout kolem 3000 lékařů, pokud by měly začít dodržovat zákoník práce a počty přesčasových hodin.

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková připomněla, že nemocnicím chybí také tisíce sester, z nemocnic ale odcházejí i ostatní pracovníci, protože jinde si vydělají víc.

Odbory varovaly, že bez přílivu peněz na skokové navýšení platů nebude mít brzy kdo pacienty léčit. Už teď se kvůli nedostatku personálu řada oddělení slučuje nebo i zavírá. Pokud vláda dnešní výzvu nevyslyší, budou se podle nich muset brzy zavírat celé nemocnice.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je zdravotnictví katastrofálně podfinancováno, lékaři a sestry z nemocnic odcházejí a komora už není schopna garantovat kvalitu péče, jak by ze zákona měla. Peníze do resortu by vedle zvýšených odvodů státu měla přinést například i zdravotní daň na tabák a alkohol, sjednotit by se měly odměny ve státních a soukromých nemocnicích.

Stanovisko klíčových organizací, s jejichž zástupci se v pátek ministr sešel, je podle Němečka silným apelem na vládu. Uvedl, že do tří týdnů předloží vládě návrh na navýšení plateb státu. Připraví také dlouhodobý plán stabilizace zdravotnictví. Vychází z toho, co vláda má v programovém prohlášení, například pro stabilizaci lékařů a sester jsou to nové vzdělávací zákony. Zákon o vzdělávání lékařů je v Poslanecké sněmovně a zákon o vzdělávání sester dostane legislativní rada vlády do konce března.

„Toto vše realizujeme, to je v našich silách. Co není v silách ministerstva zdravotnictví, tak zvýšit výrazně finance do zdravotnictví. A zástupci klíčových organizací v apelu na vládu upozornili, aby toto vnímala, že je to zodpovědnost celé vlády,“ shrnul Němeček.

Návrh na navýšení plateb státu za děti, důchodce či nezaměstnané pro rok 2017 musí ministr předložit co nejdřív, aby o něm vláda do konce června rozhodla. K připomínkám ho dá do tří týdnů. Konkrétní navýšení měsíční platby za každého z téměř šesti milionů státních pojištěnců, která je nyní 870 korun, ministr neupřesnil. Podle odborů i zaměstnavatelů by měl stát odvádět přinejmenším stejně jako lidé bez zdanitelných příjmů, tedy 1337 korun měsíčně za každého svého pojištěnce.

Požadavky na růst odvodů státu opakovaně zpochybňuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) s odkazem na „černé díry“, zdroje prý má resort hledat uvnitř.

Zdravotním pojišťovnám bude podle jejich propočtů chybět příští rok na úhradu péče pět až šest miliard, a to i přesto, že s poklesem nezaměstnanosti a růstem platů vyberou o devět miliard víc než letos, kdy hospodaří s 250 miliardami korun.

Lékařská komora v otevřeném dopise vyzvala vládu, aby vypracovala krizový plán na záchranu zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že se bude zdravotnictvím zabývat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?