Zdravotnické odbory ukončily stávkovou pohotovost

10. 3. 2010 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ukončil stávkovou pohotovost. Jeho předseda Jiří Schlanger dnes novinářům řekl, že o tom v úterý rozhodla výkonná rada svazu. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že současná vláda přetahuje mandát a není schopna nic řešit.


Stávkovou pohotovost odbory vyhlásily loni v říjnu kvůli situaci v sociálních službách. Po volbách chtějí problematiku dále sledovat.

Cílem stávkové pohotovosti bylo zajistit prostředky na dotace poskytovatelům sociální péče pro letošní rok ve stejné výši jako v roce 2009 a řešit způsob financování sociálních služeb dlouhodoběji.

Parlament na letošní rok schválil poskytovatelům dotace ve výši 6,8 miliardy korun. Stejný objem peněz dostávali i loni, avšak postupně v několika termínech.

„Poskytovatelé mají nyní relativní klid a jistotu v péči o staré a nemocné lidi,“ řekl Schlanger. Cílem stávkové pohotovosti bylo také zprůhlednit dotační řízení.

Neexistuje nařízení vlády, které by ho regulovalo, uvedl. Poukázat měla i na to, že někteří klienti sociálních služeb jsou prý diskriminováni, co se týče dosahu a úhrady sociální péče. Nejsou třeba vůbec stanoveny úhrady na polohování pacienta, uvedl.

Odbory chtěly rovněž odstranit údajné chyby zákona o sociálních službách a popohnat realizaci analýzy sociálních služeb. Tripartita projekt analýzy sociálních služeb schválila a vláda závazek přijala už před třemi lety, ale dodnes není hotova, upozornil předseda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?