Zdravotnické odbory varují před dalším snižováním platů

17. 8. 2011 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP) dnes zveřejní své varování před "kritickou finanční situací ve zdravotnictví a sociálních službách".


Přesně půl roku od sepsání memoranda o zvýšení platů zdravotníků chtějí odbory připomenout ministrovy sliby a upozornit na kritickou finanční situaci ve zdravotnictví.

Odborům vadí především snížené úhrady Všeobecné zdravotní pojišťovny a další úsporná opatření, která podle nich opět těžce dopadnou na zaměstnance.

Odbory: Očekáváme prudké zhoršení situace

Odbory se domnívají, že místo slíbeného navýšení platů zdravotníků, které bylo s ministerstvem vyjednáno v souvislosti s akcí Lékařského odborového klubu „Děkujeme, odcházíme“, dojde v důsledku navržených změn naopak ke zhoršení situace a výraznému snížení platů a mezd.

Nemocničním lékařům letos na základě memoranda narostly platy o 5 až 8 tisíc korun. Zvýšení se mělo napřesrok týkat i sester.

Podle předsedkyně OSZSP Dagmar Žitníkové předložené návrhy na příští rok zatím plnění memoranda neumožňují.

Nemocnice dostaly na zvýšení platů tento rok přibližně 2 miliardy, v roce 2012 by potřebovaly více než dvojnásobek této částky.

OSZSP chce poukázat i na problémy ve financování sociálních služeb. Podle svazu se v této oblasti každoročně odvrací hrozící kolaps až na poslední chvíli a výhled na příští rok prý „slibuje“ další prudké zhoršení situace, které se v některých krajích může ukázat jako neřešitelné.

Výstup z tiskové konference naleznete v následujícím ČLÁNKU

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?