Zdravotnický holding s německým modelem

12. 11. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení hradeckého kraje se zhlédlo v německém modelu řízení akciové společnosti a změnilo ve středu vedení akciové společnosti Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který spravuje i všech pět krajských nemocnice.


Klíčovou roli v řízení nemocnic má nově dozorčí rada. Ta podle nových stanov odvolává a jmenuje členy představenstva. Dosud mohla změny v představenstvu udělat jen rada kraje v působnosti valné hromady.

Novinkou je i to, že politici již nemají většinu v představenstvu, nýbrž v šestičlenné dozorčí radě. V jejich čele stojí hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Představenstvo společnosti nově tvoří krajská zdravotní radní Jana Třešňáková (ČSSD), ředitel holdingu Martin Scháněl a zástupci vedení pěti oblastních nemocnic.

O proměně vedení holdingu a jeho stanovách rozhodla valná hromada zdravotnického holdingu, kterou je Rada Královéhradeckého kraje.

„Dosavadní, starý model řízení holdingu nebyl efektivní a bylo nutné ho změnit. Nemocnice se dosud mohly chovat jako konkurenti a doplácelo na to krajské zdravotnictví obecně. Jednotlivé nemocnice se nyní budou muset podílet na společném řešení problému krajského zdravotnictví jako celku,“ vysvětlil Franc.

Proměna krajského zdravotnictví nyní postupuje dvěma směry: zdola od hledání úspornějších cest na jednotlivých položkách materiálu, lécích či službách i svrchu změnami ve vedení a způsobu řízení.

Pět krajských nemocnic letos vykáže souhrnnou ztrátu 50 až 60 miliónů korun. Je to obdobný propad, který nemocnice ročně vykazovaly v minulých čtyřech letech. Aby se ztráty nemocnic v dalších letech už neopakovaly, hodlá jim kraj od příštího roku zvýšit provozní dotace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?