Zdravotnictví prospěje podle expertů zkrácení pobytu v nemocnici

19. 11. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Za nejpřínosnější opatření pro české zdravotnictví za uplynulé tři měsíce považují odborníci zkrácení doby pobytu v nemocnici. Snahu rozšířit takzvanou jednodenní chirurgii, která je levnější, hodnotila kladně většina z 55 expertů, které oslovilo České zdravotnické fórum (ČZF).


Naopak nejméně by zdravotnictví podle nich prospělo případné omezení špičkové zdravotní péče, které má přinést úsporu prostředků třeba za drahé robotické operace. Novinářům to řekl výkonný ředitel ČZF Michael Vích.

Mezi hodnotiteli jsou například ekonomové, podnikatelé, zástupci pojišťoven, vysokoškolští učitelé či novináři. Zkrácení doby pobytu v nemocnici je obecně žádoucí, důležité je ale zajistit důsledné navázání následné a domácí péče, uvedl Vích. Nejhůře experti vnímali případné omezení špičkové zdravotní péče.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nechce zavádět drahou technologii obecně všude, ale soustředit ji do nejmodernějších pracovišť. Tyto své záměry by mělo ministerstvo zdravotnictví přesněji formulovat, lidé to můžou vnímat jako odejmutí péče některým nemocným, řekl za ČZF Ondřej Dostál.

Dostupnost zdravotní péče je v současnosti omezována a nemůže tomu být jinak, míní jeden z hodnotitelů Karel Herben. Podle něj je třeba „posunout těžiště zdravotnictví od léčení chorob k prevenci“ a začít omezovat počet lidí, kteří čerpají nejdražší péči, kterou pojišťovny nejsou schopny zaplatit. „Ve zdravotnictví je rezerva ve výši 60 procent peněz, které zdravotní pojištění proplácí,“ tvrdí.

Opatření mohla v kladném hodnocení expertů získat až 300 bodů, v záporném až -300. Zkrácení doby hospitalizace získalo 92 bodů, nejvíce. Novela zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, která má zvýšit kompetence všeobecných sester, porodních asistentek a ostatních nelékařských povolání, získala 87 bodů.

Snížení počtu diagnóz, na které se vztahují plně hrazené lázně, experti ohodnotili 37 body. Rozhodnutí, že porodní domy musí mít vybavení jako porodnice, dostalo 18 bodů a zahájení činnosti rozhodčích soudů ve zdravotnictví 14 bodů. Zvýšení odvodů zdravotního pojištění pro živnostníky získalo bodů šest a omezení špičkové zdravotní péče minus devět bodů.

Sedm opatření navržených ve zdravotnictví od srpna do října navrhovali k posouzení členové správní rady ČZF i sami hodnotitelé. Posuzovalo je 55 odborníků z různých oblastí veřejného života. Projekt HEZR (Hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví) fungující necelé dva roky se snaží zprostředkovávat veřejnosti názory odborníků z celého politického spektra. Výsledky dalšího hodnocení by mělo ČZF zveřejnit v únoru příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?