Zdravotnictví ve prospěch občanů je dnes tématem Žofínského fóra

2. 3. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnictví ve prospěch občanů je tématem dnešního, v pořadí již 99. žofínského fóra. Diskusi politiků, ekonomů, lékařů, zástupců zdravotních pojišťoven i pacientů uvedou projevy prvního náměstka ministryně Marka Šnajdra, ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka a prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka.


Diskuse bude o udržitelnosti současného systému zdravotní péče v době ekonomické recese, o koncepčních řešeních, jež připravuje ministerstvo, aby kvalita péče neklesla, o definování standardů péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, o komerčním připojištění i o budoucnosti zdravotnických poplatků.

Zdravotní pojišťovny vybraly v lednu o 800 milionů korun méně než ve stejném období loňska. Loni jim chybělo oproti plánu 14 miliard korun, vzaly je z rezerv, ty jim ale už letos dojdou. Pokud bude trvat dosavadní vývoj, bude prý nutné zvýšit platby pojistného. V opačném případě nebudou prý mít pojišťovny už příští rok dost peněz na péči.

Podle Kubka se zdravotnictví potýká nejen s nedostatkem peněz, ale také s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, zejména lékařů. Oba problémy souvisejí. Za sedm procent HDP nelze podle něj zajistit dostupnou zdravotní péči na západoevropské úrovni, jak si občané přejí.

„Na první pohled se může české zdravotnictví zdát jako zázrak efektivity, protože za nesrovnatelně nízké peníze oproti třeba Německu či Francii dosahuje srovnatelných výsledků - ale je to pouze na úkor lidí, kteří ve zdravotnictví pracují - soukromých lékařů a zaměstnanců v nemocnicích,“ řekl Kubek ČTK k obsahu svého dnešního vystoupení na fóru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?