Zdražení léků

3. 7. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis rozhovoru Českého rozhlasu Radiožurnálu s náměstkem ministra zdravotnictví Petrem Noskem a právníkem Platformy zdravotních pojištěnců Ondřejem Dostálem.


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Desítky léků, které byly zatím k dostání volně nebo na recept, od 1. července podražily, přesněji řečeno, na seznamu těch, které částečně nehradí pojišťovna, přibylo od včerejška kolem 150 položek. Někteří pacienti si to, co potřebují, nakoupili do zásoby a díky tomu šly ceny určitých léků dolů. Teď se fakticky drží na červnové úrovni. Zaznívají ale obavy, že nová úprava ztíží dostupnost některých léčiv, hlavně menších balení. Ta velká hradí pojišťovny chronickým pacientům dál. Upozorňuje ministerstvo zdravotnictví s tím, že úspory pojišťoven zajistí kvalitnější lékařskou péči. Já zdravím ministerského náměstka Petra Noska. Dobrý den.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví: Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: A ve studiu vítám Ondřeje Dostála, právníka Platformy zdravotních pojištěnců. Dobrý den.

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců: Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Pane Dostále, kterých pacientů by se ta zmíněná změna měla dotknout nejvíc podle vašich znalostí, zjištění?

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců: Tak hodně se hovoří například o pacientech s osteoporózou, ale i dalších diagnóz, kde ty léky vypadly z úhrady, ovšem přesnější by bylo říct, že se ty léky dotknou pouze těch pacientů, kteří v systému neumí chodit a nepřesvědčí lékaře, aby jim předepsal větší balení nebo se nevydupou z pojišťovny mimořádnou úhradu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: To se může stát u jakéhokoliv léku podle vás?

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců: No, tam, pokud jde o ten předpis toho většího balení, tak to hodně záleží na posouzení lékaře, pokud jde o tu mimořádnou úhradu, tedy tam, kde mi lék není hrazen, ale je jedinou možností péče o moje zdravotní postižení nebo nemoc, tak tam to hodně záleží, a to je sice ze zákona při splnění podmínek nárok, ale ten pacient musí být poměrně hodně agresivní ve vztahu ke zdravotní pojišťovně, aby toto získal.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: A není to tak, že do značné míry mluvíme opravdu o menších částkách, příplatcích v řádu desítek korun, které můžou mít třeba i regulační efekt, tedy že lidé nebudou plýtvat určitými léky.

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců: Tak je pravdou, že určitý regulační efekt to mít bude a část těch léků byla spotřebovávána zbytečně, ovšem varoval bych před takovým tím drobným ostříháváním toho nároku o desetikoruny, které nikomu nestojí za to, aby se ně o soudil, ale přesto je ti lidé jako celek pocítí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Pane náměstku, můžete připomenout, co především vedlo ke zpoplatnění desítek dalších léků?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví: No, já skutečně považuji za potřebný připomenout, že vlastně /špatný signál/.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Pane náměstku, já se omlouvám, ale skoro se neslyšíme. Ten kontakt je velmi slabý. Můžete to, prosím, zopakovat nebo pokusit se zopakovat.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví: Pokusím se, doufám, že budova ministerstva není bez signálu, takže ještě jednou, pokusím se upřesnit, čím byla ta /nesrozumitelné/, souvisí to s tím, že byl zrušen regulační poplatek, kde dřív byla položka, položka zpoplatněna poplatkem 30 korun, dneska máme poplatek pouze za recept a …

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Já se tedy velmi omlouvám, pane náměstku, my se zkusíme spojit ještě jednou, já v tuto chvíli požádám režii, aby se o to pokusila, protože, jak to vypadá, tak budova ministerstva zdravotnictví opravdu má potíže se signálem. Pane Dostále, uznáváte přitom, že běžné léky, jako Paralen, si ti, kdo je potřebují, můžou pořídit, aniž by je to zruinovalo, že chroničtí pacienti naopak potřebují ty medikamenty a že pak na ně budou mít pojišťovny víc peněz, že bude v systému víc peněz?

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců: Tak samozřejmě většinu péče, řekněme, do 10 tisíc korun si koneckonců můžeme zaplatit sami, u některých lidí, když si prodají auto nebo střechu nad hlavou, tady je spíš otázka, jestli by si jí platit měli, pokud odvádí nebo poměrně hodně peněz na zdravotní pojištění, a pořád se dozvídáme, že z pojišťoven se nám dostávají peníze cestou na nejrůznější pochybné projekty. V každém případě je pravdou to, co patrně chtěl říct pan náměstek, a to, že dochází ke změně poplatku za recept a položku, to znamená, že částečně ti lidé ušetřili a teď si na tom zaplatí více, ale možná už ho máme na telefonu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Já mám signál, že ano, že je tomu tak. Petr Nosek, náměstek ministra zdravotnictví, druhý pokus. Takže, pane náměstku, prosím ještě jednou, co vedlo ke zpoplatnění desítek dalších léků, proč došlo k tomuto opatření?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví: Ano, ještě jednou dobrý večer. Tak jak řekl pan doktor Dostál v souvislosti s tím, že byla zrušena regulace, čili /nesrozumitelné/ za položku na recept, tak zároveň bylo uvedeno, že bude /nesrozumitelné/ takzvaně levné léky. Ten dopad celkové bilance je takový, zatímco na poplatcích za položku na receptu platili pacienti, asi jsem řekl milion korun, tak ta stávající, to stávající vedení z úhrad těch léků volně prodejných představuje položku zhruba 400 milionů korun, takže celkově by na této záležitosti měli pacienti ušetřit 300 milionů korun.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: I přesto se ale proti změně, o které mluvíme, vymezil třeba Svaz pacientů, podle něj porušujete zákon, který garantuje na každou nemoc nejmíň jeden placený lék pojišťovnou, jak se vypořádáte s touto výhradou?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví: Tak ta výhrada není úplně přesná, zákon stanoví, že pro ty účinné látky, které jsou ze zákona číslo 2, musí být alespoň jeden lék v té skupině hrazen plně. Tento, tento modus my plníme, dokonce to příloha byla upravena v rámci nového zákona tak, aby zahrnoval lépe skutečně ty skupiny léků, které řeší závažné onemocnění.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Pane Dostále, je to pravda, v tomto případě ministerstvo zdravotnictví nepřekračuje nějaké normy?

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců: V tomto případě zákonný rámec dodržen, nicméně je otázka, jestli pacient, jehož třeba celá skupina nebo typ léků, ty takzvané levné léky vypadly, zase nebudeme proti tomu moci nějak bránit, zůstává ve hře tedy ten paragraf 16 zákona, který říká, pokud je jedinou možností péče možno žádat o mimořádnou úhradu, to se budou muset pacienti naučit, a potom platí, že pokud by ten lék byl zcela nedostupný a pro toho pacienta toto představovalo překážku k účinné léčbě, tak by mohl nastat i stav, který by byl zralý na ústavní stížnost, ale ta se domnívám, že typicky u těchto léků nastávat nebude.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Pane náměstku, máme tady výhrady lékařů, že se do volného prodeje dostávají i léky, které můžou při nesprávném používání ohrozit zdraví pacientů, nesdílíte tuto obavu?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví: Já ji plně sdílím, protože tato záležitost se víceméně dá takto použít u kteréhokoliv /nesrozumitelné/ léků, pokud pacient bude konzumovat kterýkoliv volně prodejný lék v /nesrozumitelné/ se může poškodit zdraví v každém případě, to znamená, to nesouvisí s tímto opatřením.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: A kdy by se měli uplatnit sta miliony korun, které pojišťovny ušetří touto cestou, tedy že nebudou proplácet určité léky?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví: Tak musíme vzít v úvahu to, že do určité míry ten systém zdravotního pojištění v letošním roce je zatížen zvýšením DPH ve výši 4 procent, dále jsou zde, jsou zde neustále nároky na nejvíce indikovaný zvýšený počet pacientů se vzácným /nesrozumitelné/, jako je třeba roztroušená skleróza, když tyto prostředky zdravotní pojištění velice rychle budou ceny efektivně využít ve prospěch jiných pacientů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Pane Dostále, tento argument je podle vás důležitý, tedy že si sice lidé připlatí v řádu 10 korun, ale potom bude víc na léky pro pacienty, třeba s roztroušenou sklerózou, pro chronické pacienty.

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců: Bylo by dobře, kdyby tomu tak bylo, pravdou je ale nicméně, že toto se nám slibuje už od zavádění regulačních poplatků a dalších opatření, rok od roku odvádíme jako aktivní občané více a přesto ty problémy s dostupností léků přetrvávají, v roztroušené skleróze se to malinko zlepšilo, ale stále máme zprávy o pacientech, kteří se k léčbě nedostávají nebo je opožděná, i v jiných nemocech, revmatických nemocech mám zprávu o 820 pacientech, kteří čekají přesčas na svojí léčbu, tak doufám, že dojde k větším změnám spíš na úrovni řízení zdravotních pojišťoven, než na úrovni dosypávání ze strany občanů tak, aby všichni tu svojí léčbu včas dostali.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Konstatuje Ondřej Dostál právník Platformy zdravotních pojištěnců. Děkuji náměstkovi ministra zdravotnictví Petru Noskovi, že si udělali čas, díky, na shledanou.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví: Na shledanou.

Ondřej DOSTÁL, právník Platformy zdravotních pojištěnců: Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?