Žebříčky nemocnic budou za čtyři roky

5. 10. 2010 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger by prý rád dal pacientům opravdu objektivní informace, jak se kde léčí. Dřív než za čtyři roky to ale údajně nestihne. "Teď rozplétáme věci okolo reformy zdravotnictví a na toto momentálně není čas," říká v rozhovoru pro HN Heger.


HN: Velké hlasování lékařských špiček určilo, že nejlepší onkologie je v Masarykově onkologickém ústavu, kardiochirurgie v brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie, neurochirurgie v Ústřední vojenské nemocnici, ortopedie ve FN Na Bulovce a oční lékařství ve FN Hradec Králové. Překvapilo vás mezi vítězi nějaké jméno?

Ne. Možná bych si tipl, že v kardiochirurgii bude na prvním místě IKEM, ale není pochyb o tom, že brněnská kardiochirurgie patří k té nejužší špičce. Ve všech ostatních oborech jsou to opravdové stálice, které mají výbornou pověst. Jinak jsem rád, že je mezi vítězi oční klinika mé domovské hradecké nemocnice, která je nesmírně kvalitní. Ty rozdíly mezi špičkami jsou ale strašně malé. Naprostá většina pracovišť ve větších nemocnicích patří ke špičkovým a pacienti, kteří se tam dostanou, nemusí mít obavu, že by o něco přišli.

HN: Jak důvěryhodné jsou pro vás žebříčky nemocnic podle oborů, sestavené na základě odpovědí největších lékařských odborníků z dané oblasti?

Myslím, že mají vysokou vypovídací hodnotu. Šéfové a vedoucí pracovníci se mezi sebou vzájemně velmi dobře znají a často se scházejí, takže tohle je myslím velmi věrohodné posouzení.

HN: Myslíte, že pacienti mají dost informací, jak se kde léčí?

Není to úplně ideální, ale myslím, že realitu poměrně dobře odráží pověst nemocnice. Ani hodnocení pacientů bych nezatracoval. Ministerstvo zdravotnictví dnes u svých nemocnic spokojenost pacientů sleduje a ty dotazníky jsou opravdu vypovídající. Hodlám v tom určitě pokračovat.

HN: Nicméně opravdu tvrdá data o kvalitě zdravotní péče, která by podobně jako například v USA pacientům srozumitelně řekla, jak se kde léčí, zatím čeští pacienti nemají. Vy sám budete chtít dát pacientům informace o kvalitě péče v jednotlivých nemocnicích?

Musím říct, že se o tom vede celosvětová diskuse, jestli je rozumné to zveřejňovat, nebo ne. V USA to zveřejňují, ale jsou výjimkou, protože tam informatiku mají propracovanou a dávají do toho obrovské peníze. Ono se s tím ale vždycky váhá, protože najít správná kritéria, která se dají porovnávat, u nás ještě neumíme.

HN: A vy sám se chystáte kvalitu péče sledovat a zveřejnit?

Já bych byl rád, aby to bylo. Myslím, že na datech z pojišťoven by se to dělalo nejlépe. Ale to je věc, která na pořad dne teprve přijde. Teď rozplétáme věci okolo reformy zdravotnictví a na toto momentálně není čas. Ale věřím, že dáme v nových zákonech pojišťovnám za úkol data zveřejňovat.

HN: A jak by to vypadalo? Pojišťovny by samy musely zveřejňovat data, jak se kde léčí? Nebo by nad tím ministerstvo mělo patronát?

Pro pacienta je nejdůležitější, aby se řeklo, zda je nemocnice v normě. Jestli neujíždí ve výsledcích tak, aby to nebylo pro pacienta nebezpečné. Jinak zdůrazňovat, že ta jedna je úplně nejlepší, když je opravdu jen o centimetr vepředu, není úplně nejšťastnější.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?