Žena zemřela při porodu: Kdo je vinen?

1. 7. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud řeší smrt rodičky v litoměřické nemocnici. Lékaři tvrdí, že její smrt na embolii byla nevyvratitelná.


Ve středu odpoledne pokračovalo v Litoměřicích soudní líčení, týkající se úmrtí pacientky v litoměřické nemocnici.

Rodička Vendula Bečková zemřela lékařům pod rukama v noci z 21. na 22. března 2008 při svém třetím porodu, který byl veden císařským řezem. Manžel zemřelé pacientky, který zůstal sám se třemi dětmi, viní z její smrti nemocnici a žádá odškodné ve výši 960 tisíc korun

Soud si vyžádal další posudek

U soudu už vypovědělo množství svědků, odborníci z oboru lékařství vypracovali několik znaleckých posudků.

Ani to ale zatím bohužel nestačí k vynesení rozsudku.

Soud čeká na důležitý posudek z oboru gynekologie a vyžádal si také posudek znalců z oboru anesteziologie.

Odborník: Jedná se o výjimečný případ

Včera se u soudu k situaci vyjádřil lékař z Ústavu pro matku a dítě z Prahy - Podolí, který byl ke složitému případu přivolán. Při Ústavu totiž funguje krizové centrum pro závažné případy.

„Do dnešního dne jsme měli 58 zásahů, jen dva z toho skončily smrtí,“ uvedl lékař u soudu. Jak dále přiblížil, k pacientce se dostal příliš pozdě na to, aby bylo možné její život zachránit. „Dorazil jsem kolem půl dvanácté, kdy už u pacientky probíhala masáž srdce,“ uvedl.

Po svém příjezdu prý provedl zákrok, který měl zastavit masivní krvácení, žena však nakonec stejně zemřela. Podle pitvy byla totiž příčinou její smrti embolie plodovou vodou, jež způsobuje nezadržitelné krvácení. Jedná se o vzácnou, ale vážnou komplikaci.

„Smrt v důsledku embolie plodovou vodou je hodnocena jako neodvratitelná,“ konstatoval lékař s tím, že při průniku plodové vody do krevního řečiště dochází k tomu, že systém ztrácí veškeré možnosti srážlivosti. Ke spotřebě všech srážecích látek prý dochází řádově v desítkách vteřin.

„Tato komplikace je mimo možnosti lidského řešení. O tom, že se jednalo o embolii, jsme nevěděli,“ vysvětlil s tím, že podobná komplikace je smrtelná ve všech případech. Embolii jako příčinu úmrtí stanovila soudní pitva. Obžaloba si nyní vyžádala revizi patologického zkoumání

S dokumentací bylo manipulováno?

Manžel zemřelé pacientky Roman Bečka se domnívá, že bylo manipulováno se zdravotní dokumentací.

„Když byla manželka na monitoru, přístroj zapisoval, že plodová voda je zakalená. Bylo to v 17 hodin. Záznam, který je ve spisu je z 18:30 hodin a je tam napsáno, že plodová voda je čirá. Domnívám se, že dokumentaci mé ženy zaměnili se záznamem od jiné pacientky,“ tvrdil Bečka.

Dále tvrdil, že v dokumentaci byly určité nesrovnalosti týkající se lístků od krve. Soudu poté říkal, co údajně slyšel na chodbě z úst náměstka ředitele nemocnice Jiřího Štveráka. „K vašemu dotazu k lístkům pan Štverák na chodbě řekl - cituji: Sežrala mi to i s navijákem,“ řekl Bečka předsedkyni soudu.

„Je to nepravda. Je to účelové,“ komentoval po soudním líčení Bečkovo tvrzení Štverák. „Jednoznačně dnes byla ukázána příčina úmrtí, kterou nešlo odvrátit,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?