Zlínský kraj schválil nemocnicím úvěr 180 milionů

20. 3. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Zlínského kraje dnes schválili poskytnutí úvěru 180 milionů korun třem svým nemocnicím. Peníze jsou určeny Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně a nemocnicím ve Vsetíně a Kroměříži. Nemocnice loni skončily podle předběžných výsledků v rekordní ztrátě 270 milionů korun. Čtvrtá nemocnice zřizovaná krajem, Uherskohradišťská nemocnice, jako jediná hospodařila loni se ziskem.


Pro úvěr hlasovalo 29 z 39 přítomných zastupitelů. Kraj vede koalice sociálních demokratů, komunistů a Strany práv občanů - zemanovců. V pětačtyřicetičlenném sboru se opírá o 25 hlasů, v opozici zůstali lidovci i zástupci STAN/TOP 09 a ODS.

Úvěr má pomoci překlenout problémy související s dlouhodobě nesplácenými závazky. KNTB dostane 140 milionů korun, vsetínská i kroměřížská nemocnice po 20 milionech korun, uvedl hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ). Úvěr pro nemocnice kraj zajistí ze svých rezerv z peněz na investice, které nebyly vyčerpány. Nemocnice budou půjčku splácet až v roce 2019. Úhradová vyhláška pro letošní rok je podle Nečase příznivější, a nemocnice by tak měly získat zdroje, kterými budou moci úvěr splácet. Nemocnice podle Nečase již předložily své obchodní plány na letošní rok. „Plánují vyrovnané hospodaření,“ podotkl Nečas.

Tři nemocnice se podle Nečase dostaly loni do tíživé situace zejména kvůli úhradové vyhlášce. Ztráta 270 milionů korun je rekordní od roku 2003, kdy nemocnice začal spravovat kraj. Největší ztrátu vykázala loni zlínská nemocnice, a to 192 milionů korun. Ztráta ve vsetínské nemocnici činila 24 milionů korun, v kroměřížské 55 milionů korun. Uherskohradišťská nemocnice hospodařila se ziskem 6,5 milionu korun.

Letos v lednu hospodařila podle Nečase nemocnice v Uherském Hradišti s plusem 300.000 korun, kroměřížská nemocnice byla v minusu jeden milion korun, vsetínská v propadu 500.000 korun a zlínská vykázala ztrátu sedm milionů korun.

Zlínský kraj už dříve vložil do nemocnic významné částky. Loni například navýšil základní kapitál zlínské krajské nemocnice o 30 milionů a vsetínské o 15 milionů Kč a poskytl úvěr 30 milionů Kč nemocnici v Kroměříži. Nejhorší situace panuje dlouhodobě v KNTB, jejíž celkové závazky vůči dodavatelům a bankám loni v polovině roku převyšovaly miliardu korun.

Kraj již vyměnil vedení nemocnice v Kroměříži a Vsetíně. Opoziční zastupitelé uvedli, že by se měl vyměnit také management zlínské nemocnice. Vede ji Pavel Calábek, který předtím působil jako ředitel kroměřížské nemocnice. Zastupitel Pavel Botek (KDU-ČSL) navrhnul dosadit krizový management. Změny však nebyly přijaty. „Úvahy o krizovém managementy jsou, očekáváme, jak se bude situace vyvíjet. Pokud nebude management plnit obchodní plán, budeme uvažovat o změně managementu, eventuelně o krizovém managementu,“ řekl novinářům Nečas.

Předseda Klubu Starostů a TOP 09 Michal Špendlík kritizoval hospodaření zlínské nemocnice i půjčku kraje. „Nabízí se otázka, jestli znovu nesystémově nalévat peníze z krajského rozpočtu, aniž bychom viděli skutečně reálnou šanci negativní trend zvrátit či alespoň zastavit. Krajským zastupitelům je opakovaně předkládán plán stabilizace KNTB. Ale jeho obsah je znovu jen snůškou obecných tvrzení a předpokladů,“ uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?