Zubaři: Změna plomb pro děti a matky vyjde na 600 milionů korun

25. 5. 2017 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákaz míchaných amalgamových plomb pro děti, těhotné a kojící vyjde podle zubařů české zdravotnictví o 600 milionů korun ročně víc, než se na výplně vydávalo dosud.


Ročně zubaři všech typů zubních výplní udělají přes pět milionů, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun. Zákaz bude podle nařízení Evropské unie platit od poloviny příštího roku. Stomatologové se dohodli se zdravotními pojišťovnami, že používání dražších náhrad pro stálé zuby dětí do 15 let, těhotným a ženám šest měsícům po porodu budou proplácet. „Zdravotní pojišťovny budou hradit této skupině všechny druhy plastických výplní mimo amalgámu a fotokompozitu. Nejčastěji bude asi využíván takzvaný glassiomerní cement, který se vyrábí v barvě zubu,“ uvedl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz..

Náhrady z jiných materiálů mají ale menší životnost než amalgám, v praxi většinou vydrží dva až pět let. „Doporučuju spoustě pacientů, kteří mají horší hygienu a chtějí ušetřit, aby až jim bude více než 15 let, přestanou kojit, nebudou těhotné, si nechali amalgámové výplně zhotovit. Pokud nemají prostředky na to, aby si mohli zaplatit jiný postup, který pojišťovna nehradí,“ řekl Roman Šmucler, který Chrze v čele komory od září nahradí.

Výsledky jednání stomatologů a pojišťoven ještě musí schválit ministerstvo zdravotnictví, které je zapracuje do úhradové vyhlášky pro příští rok. Ministerstvo minulý týden potvrdilo, že pojišťovny budou hradit u těhotných, kojících a dětí skloionomerní cement v barvě zubu a pro ostatní pacienty od roku 2019 takzvaný dozovaný amalgám, tedy jeho variantu odváženou a zabalenou výrobcem. Dosud se rtuť a kovový prášek, z něhož jsou plomby vyrobené, odvažovaly přímo v ordinacích.

Dohoda s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), která má nejvíce pojištěnců včetně státních, jako jsou děti či senioři, počítá s tím, že VZP bude nové typy plomb na mléčných zubech hradit už od ledna příštího roku, u stálých zubů pak od 1. července. Řekl to mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Podle něj pojišťovna pro příští rok odhaduje náklady navíc 150 milionů korun.

Zubaři si dlouhodobě stěžují na to, že úhrady pojišťoven za běžnou amalgamovou plombu nepokrývají jejich náklady. Průměrné jsou podle Chrze mezi 25 a 30 korunami za minutu práce. Na plombu, za kterou pojišťovna hradí 270 korun, tam mají asi deset minut. Nové materiály nejsou dramaticky dražší, práce s nimi ale trvá déle. Na mléčných zubech vyjdou asi na 390 korun, na stálých 495 korun.

Zubní lékaři dlouhodobě volají po tom, aby pojišťovny zubní výplně neproplácely, peníze mají jít spíš na prevenci. V roce 2012 to navrhl tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), tehdejší vládní koalice to ale zamítla. Podle současného vedení ministerstva ale bude vždy jedna varianta hrazená.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?